Стара Загора. Около 2 000 души от Стара Загора ще

...
Стара Загора. Около 2 000 души от Стара Загора ще
Коментари Харесай

Стара Загора: Около 2000 души в града ще бъдат поканени да се изследват безплатно за хепатит С

Стара Загора. Около 2 000 души от Стара Загора ще бъдат поканени да се изследват гратис от 5 септември до 16 ноември 2018 година за възпаление с вируса на хепатит С. Община Стара Загора, която е сътрудник по плана SPHERE-C, дружно с Регионалната здравна ревизия и Министерството на здравеопазването, към този момент е изпратила първите 1 000 писма до случайно определени жители, които могат да се включат непринудено в проучването. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Проектът е стартиран от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) и се реализира от Института „ Роберт Кох “ и Националния институт по опазване на здравето в Германия.
Проучването ще даде информация за броя на хората, инфектирани с вируса на Хепатит С, а откритите носители ще могат да получат достъп до нужната здравна помощ. То ще даде информация и за разпространяването на хепатит С измежду популацията в града, която ще бъде употребена за по-нататъшното обмисляне на публичното здраве. Участниците в изследването ще попълнят къс въпросник, след което ще дадат кръвна проба, което лишава общо към 30-40 минути. Цялата информация, събрана по време на изследването, ще бъде конфиденциално третирана.
Успехът на изследването е привързан с висок % на присъединяване, заради което с задачата да убеди жителите да поддържат изследването е претрупан кметът Живко Тодоров, от чието име е отправена поканата към тях. В особено направена и приложена осведомителна листовка те ще намерят отговори на въпроси, свързани с изследването.
Като знак на признателност за отделеното време, участниците ще получат рекламна чаша и химикал от екипа на института „ Робърт Кох ”, Берлин, Германия.
На 5 септември, от 10.30 ч. в зала 2 на общината ще се организира конференция на уредниците на изследването.
Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което варира в тежест от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до съществено, хронично заболяване, което нападна и трайно поврежда черния дроб. Заболяването е вследствие на зараза с вируса на хепатит С, който се популяризира най-вече посредством контакт с кръвта на инфектиран човек. Хората, тествани позитивно за хепатит С, могат да бъдат лекувани и излекувани. В множеството европейски страни по-малко от 1% от възрастното население е инфектирано. Не е дребен % на безсимптомното носителство (човек може да бъде инфектиран без да има клинични прояви на заболяването). Кръвният тест е единственият способ, който открива болестта в този случай.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР