Стара Загора обяви бедствено положение след заседание на Общинския кризисен

...
Стара Загора обяви бедствено положение след заседание на Общинския кризисен
Коментари Харесай

Снегът взе първа жертва в България

Стара Загора разгласи бедствено състояние след съвещание на Общинския спешен щаб

Мъж е умрял в Старозагорско поради студа. По първична информация той е безприютен и е умрял в гр. Казанлък, осведоми Нова тв. Община Силистра разгласи бедствено състояние. Решението за това е взето след съвещание на Общинския спешен щаб, управлявано от кмета Александър Сабанов.

Понеделник е разгласен за неучебен за всички учебни заведения в общината. Детските градини и ясли ще работят обикновено. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа учебните заведения ще останат затворени на следващия ден.

Във всички общини има обитаеми места без ток и вода.

По данни oт станциите към Метеорологичната обсерватория в Силистра, падналите превалявания за миналите 24 часа от дъжд и сняг в региона са с количества от 40 до 60 литра на квадратен метър. Снежната завивка сутринта е с височина от 10 до 40 см, а най-висока е в общините Алфатар и Главиница, а най-ниска - в община Силистра.

Във Велико Търново беше призован спешен щаб поради изобилните снеговалежи. Към момента не се постанова оповестяване на бедствено състояние в някоя от общините, обясни  регионалният шеф Ивайло Здравков.

Наложила се е намесата на военни, които са подкрепили спешния щаб по изваждането на няколко затънали автомобила на пътя в посока Варна, към село Железарци.

Продължава дейната работа по Прохода на Републиката. Проблем основават тежкотоварните коли, които се придвижват с несъответствуващи за зимни условия гуми, разясни регионалният шеф на Велико Търново.

Здравков разгласи, че по последна информация на територията на община Велико Търново 18 обитаеми места са без ток. „ Няма място, където да не се работи. Не считаме, че ще се стигне до 24-часова липса на електричество ”, увери той.

В девет от общините на територията на област Шумен се афишира бедствено състояние. Това реши на свое съвещание Областният щаб за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия под управлението на регионалния шеф проф. Добромир Добрев, оповестиха от регионалната администрация.

Съгласно заповедта на регионалния шеф в бедствено състояние са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през идващите 24 часа, считано от 10:00 часа през днешния ден. На съвещанието участва и кметът на община Шумен проф. Христо Христов.

За община Шумен решението по отношение на оповестяване на бедствено състояние ще бъде взето по-късно през днешния ден след разбор на обстановката.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките 10 общини заради повреди в електропреносната мрежа. Все още екипите на „ Електроразпределение Север “ не са достигнали на място и не са открити мащабите на провалите по мрежата.

По първична информация без електрозахранване са огромна част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са обитаемоте места без вода, екипите на сдружението към момента не могат да оценят положението на оборудванията.

В момента град Шумен е без вода заради проблем с подстанция 1300.

Екипите на „ Електроразпределение Север “ и на " Водоснабдяване и канализация " - Шумен стартират работа за оптимално бързо възобновяване на вредите, показват от регионалната администрация.

По отношение на пътищата сериозен проблем основават огромното количество паднали дървета и клони по главните пътни посоки, което е спънка за тяхното бързо почистване и стартиране за придвижване. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно дружество се основава организация и стартира бързото унищожаване и премахване на дърветата от пътя.

На този стадий затворени за придвижване са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е краткотрайно ограничаване на придвижването по Ришкия проход за тежкотоварни коли с маса над 12 тона. Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли с маса над 12 тона по автомагистрала " Хемус " в посока към Варна.

Ограничено е придвижването по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни транспортни средства.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР