Стара Загора. Нови постановки ще бележат Фестивала на оперното и

...
Стара Загора. Нови постановки ще бележат Фестивала на оперното и
Коментари Харесай

Стара Загора: За 50-ти път Общината провежда Фестивала на оперното и балетното изкуство

Стара Загора. Нови постановки ще бележат Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), който ще се организира от 27 ноември до 9 декември в Стара Загора, оповестиха от пресцентъра на Общината. Ще бъдат показани най-хубавите достижения в двете изкуства. „ Щастлив съм, че Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров, както и отдел „ Култура “ стоят твърдо зад нас-отстояват и финансират Фестивала “, сподели на конференция в Общината шефът на Старозагорската опера Огнян Драганов. По думите му е направена взаимна селекция и са откроени спектакли на високо равнище.
„ Благодаря на примата Веселина Кацарова, че е още веднъж измежду нас и се радва на почитание и респект, както и на шефа Огнян Драганов, че съумя още веднъж да приготви впечатляваща стратегия за тазгодишното издание на ФОБИ “, сподели Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура “ в Общината. Тази година ще се празнува 50-годишнина на Фестивала правоприемник на декемврийските музикални дни провеждани в Стара Загора от 1967 година. „ Ще продължим взаимната работа с Операта, публиката на Стара Загора го заслужава, има още пътища, които ще извървим нагоре “, добави Атанасова.
„ Нивото в Стара Загора се качи доста, пристигнах тук, с цел да дам на хората оптимизъм и предпочитание за работа. Трябва да виждаме и най-малкото, което е положително “, показа примата Веселина Кацарова. Тя също благодари на Общината за поддръжката и разгласи, че следващата година ще направи интернационален майсторски клас в Стара Загора.
Две са забавните заглавия от чужбина. За пръв път у нас ще бъде показана операта „ Орфей “ на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен спектакъл „ Мадлениум “ Белград. Постановката е във връзка 410 години от първото й зрелище и 450 години от рождението на Монтеверди. Музиката ще бъде изпълнена със старинни принадлежности от епохата на Барока. Зрителите ще могат да видят и операта „ Алчина “ от Хендел, в осъществяване на солисти от Виенската филхармония и оркестър и хор на Националната музикална академия „ Панчо Владигеров “.
Фестивалът ще бъде откри на 27 ноември с премиерата на Старозагорската опера „ Сиси-душата на императрицата “ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските обичаи в жанра и споделя за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси. Закриването ще бъде с осъществяване на Девета симфония от Бетовен от Софийската филхармония.
Като „ събитието на Фестивала “ дефинира Силвия Томова, режисьор и постановчик на балета „ Лебедово езеро “, присъединяване в спектакъла на двама солисти от Мариински спектакъл Санкт Петербург, Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.
На старозагорска сцена ще се показват още Държавна опера Варна с постановката на „ Норма “, Държавен музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ с мюзикъл „ Бягство “ по песни на дует „ Авеню “, университет от Южна Флорида с PERPETUAL TAHGO, танцов театър, чийто постановчик и режисьор е старозагорецът Светозар Иванов и други
От 2 до 8 декември майсторски клас ще организира мецосопраното Бруна Балиони, който ще приключи с концерт на участниците.
Ще бъде открита и специфична галерия „ 50 години ФОБИ “ с документи, скици, декори, аксесоари. Посетителите ще могат да видят костюм, с който е пял Борис Христов на старозагорска сцена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР