Стара Загора. На редовното си заседание днес старозагорските общински съветници

...
Стара Загора. На редовното си заседание днес старозагорските общински съветници
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 60 решения взеха общинските съветници на редовното си заседание

Стара Загора. На постоянното си съвещание през днешния ден старозагорските общински съветници разгледаха и взеха решения по над 60 оферти. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
След оспорван спор локалните старейшини не одобриха да прегледат импортираното изключително предложение за предоставяне на Предварително единодушие за планиране и създаване на обект „ плаваща сцена “ във водите на езеро „ Загорка “ – парк „ Бедечка “. Те изслушаха зам.-директора на Държавна опера Стара Загора Славчо Николов, който описа за концепцията да се сътвори още едно пространство за просвета в града и акцентира, че такава сцена в България няма създавана до момента. Стана ясно още, че Община Стара Загора няма да има финансови задължения. Съветниците обаче се сплотиха към мнението предлагането да бъде оттеглено и да се преглежда на идната сесия през юли, откакто мине през другите комисии в локалния парламент.
Бе оттеглено и предлагането за оповестяване на парцел - Лагер за училищен отдих, намиращ се в околност „ Паниците “, за частна общинска благосъстоятелност и продажба.
Местните старейшини одобриха предлагането на кмета Живко Тодоров за смяна по бюджета на община Стара Загора, вътрешни обезщетени промени в разходната част на бюджета и смяна в капиталовата стратегия за 2018 година.
Те са свързани с финансиране на разнообразни наложителни действия. Общината дава 100 000 лева като парична вноска в „ Индустриална зона Загоре “. За спомагателни действия по плановете за реорганизация, рационализация и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост за постройките на Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ и ПГВМ „ Иван П. Павлов “ са нужни в допълнение 85 712 лв., които се обезпечават за сметка на понижение на плануваните по бюджета средства за предоставени краткотрайни безлихвени заеми сред бюджети и сметки за средствата от Европейския съюз. Промени има и в капиталовата стратегия на Общината - добавени са нови обекти и активи, свързани с в допълнение зародили незабавни и неотложни действия, за които не са били планувани средства. За главния ремонт на физкултурен салон в СУ „ Максим Горки “ са нужни 41 000 лв., a за план за създаване на система за пожароизвестяване в СУ " Железник " - 1 020 лв.. За реализацията на плана за разширение на моста на бул. „ Патриарх Евтимий “ се постанова смяна на канализационната мрежа в региона под моста на бул. “Славянски “, като за задачата ще бъдат преместени и сменени главният колектор и тръбите. Ремонтът ще коства 100 000 лв.. Налага се и незабавна реорганизация на покрива на физкултурния салон на СУ “Васил Левски “, чиято стойност е 120 000 лв.. Ще се ремонтира пенсионерският клуб в с. Калитиново за 31 000 лева, още 26 000 лева са планувани за главен ремонт на читалището в с. Руманя. С 60 000 лева ще се ремонтира главната постройка и прилежащият Корпус на дома в с. Лясково и други 80 000 лв. са планувани за създаване на две автоматизирани поливни системи в парк „ Пети октомври “ и в разграничителната линия по бул. “Цар Симеон Велики “.
Съветниците не одобриха предлагането за изменение в Наредба за реда и изискванията за ръководство и предписание с общински жилищни парцели на територията на община Стара Загора, с което се предлага средствата от продажба на общински жилища да постъпват по обособена сметка и да се разходват целево за закупуване или строителство на нови общински жилища, както и за ремонт на съществуващия общински жилищен фонд.
Приети бяха Правилник за организацията и активността на общинското дружество „ Ученическо хранене “ Стара Загора и даване на активи. На първо четене общинските съветници одобриха Правилник за изменение и допълнение на Правилник за финансово подкрепяне на процедури и действия по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на брачен начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Стара Загора.
Сериозен спор провокира предлагането на общинския консултант Кольо Димов за спешно осъществяване на транспортна скица към Общия организационен проект на Стара Загора, касаеща свързването на ул. „ Калояновско шосе ” и кръстовището на улици „ Отец Паисий ” и „ Бяло море ” през територията на някогашния цех „ Берое ". Най-напред вносителят отдръпна думата „ спешно “, по-късно общинските съветници умуваха дали това предложение е рационално и оправдано, защото ще се изисква отчуждаване на терени от частни парцели. При гласуването предлагането не се одобри.
Безвъзмездно право на прилагане върху парцел - частна общинска благосъстоятелност, за период от пет години бе предоставено на Сдружение с нестопанска цел „ Агенция за районно икономическо развиване – Стара Загора “ и на Сдружение „ Самаряни ” Стара Загора.
Старейшините одобриха и оферти за споразумяване на регулационни връзки и преустановяване на съсобственост в разнообразни региони на Общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР