Стара Загора. На пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко

...
Стара Загора. На пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко
Коментари Харесай

Живко Тодоров, кмета на Стара Загора: Общината е спазила стриктно договора с изпълнителя на проекта за кв. “Железник“

Стара Загора. На конференция през днешния ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни пред публицисти несъгласието си с решението на Върховния касационен съд, с което Община Стара Загора е наказана да заплати на частна строителна компания над 3,4 млн. лева по осъществяването на европейски план за облагородяване на инфраструктурата в най-големия старозагорски квартал „ Железник “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Според Тодоров, уязвимост на подписания от администрацията на предходния кмет проф. Светлин Танчев контракт, е плануваният период за осъществяване на ремонтните действия – 18 календарни дни. В този период трябваше да бъдат ремонтирани близо 8 км улици в квартала. По думите на Тодоров, този период е недействителен.
До завеждане на делото Община Стара Загора е платила на ищците 1 385 693 лева, които са за действително свършената до този период работа, само че отхвърля да заплати останалите 3.740 млн. лева, за действия актувани след този период. Датата на исковата молба на „ Пътстрой “ ООД и „ Интегрирани пътни системи “ АД, като съдружници в ДЗЗД „ Железник СЗ-2011», заведена в старозагорския Окръжен съд е 12.10.2012 година Решението на съда е от 14.09.2015 година
Тодоров цитира член 13 от подписания сред изпълнителя и администрацията контракт, който планува всички разноски, направени след закрепения краен период в контракта - 30.04. 2102 година, да бъдат за сметка на изпълнителя.
Спазили сме прецизно клаузите на контракта, а той не разрешава да се заплаща всичко останало " ", изясни кметът. Той напомни, че старозагорският Окръжен съд се произнесе в интерес на Oбщината, само че на идната инстанция – Пловдивският апелативен съд приема, че във въпросния член 13 не се съдържа възбрана за осъществяване на заплащането за осъществени действия след неспазения период.
През август 2016 година частен правосъден реализатор запорира сметките на Община Стара Загора, след което 3. 803 млн. лева са импортирани като гаранция за обжалване на правосъдното решение пред Върховен касационен съд. Върховният касационен съд в свое решение от 09.05. т.г. дефинира, че не е възможно да се преглежда отначало делото и Общината е наказана да заплати на частната компания още 5.554 млн. лв., главници, лихви и разходи по делото с изключение на към този момент платените за дейностите до датата по контракт, плюс разноските по делото. Решението е на трета инстанция и не може да се апелира.
Частен правосъден реализатор запорира вземането на „ Пътстрой “ ООД до размера на 4.886 млн. лева, защото въпросното сдружение дължи пари на КТБ и на Национална агенция за приходите и Община Стара Загора ги превежда по сметката на ЧСИ.
" Интересното в тази ситуация е, че единствено седмица откакто завежда делото в старозагорския Окръжен съд, на 19.10.2012 година, ДЗЗД „ Железник СЗ-2011 ” е сключило цесия с друга компания, на която е трансферирало вземанията си от Община Стара Загора, за което Общината не е известена по съответния ред. Друг частен правосъден реализатор блокира средствата, с които е обезпечено вземането пред Върховен касационен съд - 3,803 млн. лв.. За да се спре това изпълнително дело, Общината внася 461 000 лв. гаранция в Софийски градски съд. Или общо над 9 млн. лева общински пари са блокирани.
Не съм склонен с това. Излиза, че договорът сред възложителя и изпълнителя е единствено фиктивен, а всеки може да го промени по-късно. Считам, че ние сме спазили прецизно контракта. Излиза, че частният интерес в днешно време е по-силен от публичния и общинския. Ще се разплатим, само че считам, че това не е вярно ", разяснява Живко Тодоров. По думите му Общината няма проблеми с други планове и е в положение да обслужва настоящите си отговорности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР