Станционарната автоматична станция на НАСА ИнСайт, която работи в района

...
Станционарната автоматична станция на НАСА ИнСайт, която работи в района
Коментари Харесай

Мисията ИнСайт засече най-мощното земетресение на Марс

Станционарната автоматизирана станция на НАСА " ИнСайт ", която работи в региона на марсианската низина Елизиум, засече земетресение с магнитуд от пета степен. Това е най-мощният трус, измерен в миналото на друга планета. 

Откритието бе направено чрез сензитивния сеизмометър SEIS, възложен от галактическата организация на Франция за потребностите на роботизираната експедиция. Напомням на читателите, че главната научна задача на " ИнСайт " е да разгадае вътрешния градеж на Марс и един от методите, по които това се реализира, е чрез проучването на характера на локалните трусове (или е по-уместно да кажем марсотресения). 

На Земята земетресенията с магнитуд от пета степен се случват постоянно и от време на време водят до съществени вреди, само че истината е, че това не са най-силните вероятни, от време на време настъпват разрушителни земетресения с магнитуд от седма, осма или дори девета степен. Марс обаче е друга планета - смята се, че в тектонично отношение тя е относително спокойна. Затова учените допускаха, че най-мощните земетресения биха били от порядъка на пета степен. 

" ИнСайт " кацна в региона на Елизиум на 26-ти ноември 2018 година и оттогава до в този момент задачата е открила 1 313 марсотресения. Повечето от тях са относително слаби - предходният най-мощен трус бе с магнитуд 4.2 и бе открит през август 2021 година. 

Изследователите са доста удовлетворени, че са съумели да измерят трус с магнитуд от пета степен - той ще помогне неимоверно за изясняването на марсианската вътрешна конструкция. Също по този начин евентуално това е последното огромно изобретение от " ИнСайт ". За разлика от марсоходите " Кюриосити " и " Пърсъвиърънс ", които се зареждат чрез ядреноизотопен термоелектрически генератор, " ИнСайт " се зарежда със слънчеви акумулатори. За страдание върху панелите към този момент се е наслоил пълен слой прахуляк и до момента в който предходните слънчево захранвани марсоходи " Спирит " и " Опортюнити " неведнъж бяха почиствани от марсианските ветрове, такива няма в равнината Елизиум. 

Неприятното е, че зимата настава, а това значи по-малко количество слънчева светлина, достигаща до запрашените панели. Ръководството на задачата счита, че ситуацията ще стане изключително сериозно в края на май или през юни и " ИнСайт " евентуално няма да оцелее. 

Така че НАСА ще свикне конференция на 17-ти май, на която се допуска, ще бъде оповестен краят на задачата. 

Светослав Александров, cosmos.1.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР