Становището на прокуратурата е, че няма процесуални нарушения при изготвяне

...
Становището на прокуратурата е, че няма процесуални нарушения при изготвяне
Коментари Харесай

Прокуратурата в Стара Загора протестира връщането на делото "Дебора"

Становището на прокуратурата е, че няма процесуални нарушавания при правене на обвинителния акт против Георги Георгиев, упрекнат в нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Районната прокуратура в Стара Загора ще внесе през днешния ден в Окръжния съд в Пловдив митинг против определението на Районния съд в Пловдив, с което поради позволени процесуални нарушавания в обвинителния акт досъдебното произвеждане, което касае обвиняванията по отношение на обвинения Георги Георгиев по случая „ Дебора “, беше върнато. Това сподели на брифинг през днешния ден районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

„ За да приключи правосъдното произвеждане и върне делото на Районна прокуратура - Стара Загора, Районният съд в Пловдив е приел, че е налице неизясненост по отношение на причиняването на черепно-мозъчната контузия в обстоятелствената част на обвинителния акт. Съдът е приел, че с оглед систематичното разказване на действията в обстоятелствената част на обвинителния акт е следвало на несъмнено място при разказване на хронологията на дейностите на обвиненото лице да се уточни, че е породена черепно-мозъчна контузия “, разясни още районният прокурор на Стара Загора.

„ Малко по-късно в ревюто на обвинителния акт това е посочено, тъй че гледната точка на обвиняващите прокурори, откакто се срещнаха с причините на съда, е, че няма позволено значително процесуално нарушаване, а още по-малко то да е значително, и да води до нарушение на правата на обвиненото лице “, уточни още тя.

„ Ние ще изложим своите причини за какво считаме за безпричинно това връщане. Но в случай че не бъде почетен митингът, а ние зачитаме преценката на съда, ще отстраним съгласно напътствията, които ни е дал съдът, пропуските в обвинителния акт и неотложно ще го внесем за продължение на разглеждането в Районен съд - Пловдив “, сподели Димитрова.

„ Това дело е приоритет за Районна прокуратура - Стара Загора. Работено е на „ цялостни обороти “ по него. Аз считам, че извънредно качествено е извършено следствие и са събрани задоволително доказателства. Това връщане на производството за такова, по наше мнение, несъществено процесуално нарушаване, няма да промени хода на производството. А неотложно след изговаряне на Окръжния съд ще продължим да участваме в производството или да го внесем още веднъж “, сподели Таня Димитрова.

Районният прокурор напомни, че в първото разпоредително съвещание по делото са прегледани всички претенции по доказателства.

„ В към тричасовото съвещание на първоинстанционния съд са прегледани всички претенции на отбраната, в това число и такова за смяна на наложената мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвинения, която е непроменена от 30 юли 2023 година “, сподели още тя.

Таня Димитрова съобщи, че „ откакто е направен обвинителният акт наблюдаващите прокурори са решили, че има задоволително доказателства, с цел да бъде предаден обвиненият на съд “. Тя изясни, че след „ първото съвещание стартира събиране на доказателства и инспекцията им. Това значи чуване и събиране на гласни доказателства, чуване на движимости лица и така нататък “, а в съда ще бъдат изслушани още веднъж обвиненият и потърпевшата.

Припомняме, че в сряда Районният съд в Пловдив даде ход на разпоредителното съвещание по случая " Дебора ". Още първоначално правосъдният състав реши разпоредителното съвещание да се гледа при закрити врата. Съдия Десислава Порязова уточни като причина предотвратяването на оповестяване на обстоятелства от интимния живот на участниците. Причината делото да бъде гледано от Районния съд в Пловдив е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, посредством системата за инцидентно систематизиране, си направи отказ.

Инцидентът е станал в края на юни м.г., само че казусът закупи необятен публичен отзив в края на юли 2023г. Сигнал за нападението е получен към 23:30 часа на 26 юни. На 31 юли Георгиев беше арестуван с непрекъсната мярка " задържане под стража ", само че след налагането ѝ няколко пъти юристите на Георгиев желаеха смяна в по-лека. Исканията не бяха почетени от окръжните магистрати в Стара Загора.

Случаят с насилието над Дебора Михайлова провокира серия от митинги в цялата страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР