Станимашки сарми са изпитание за търпението и труда на всяка

...
Станимашки сарми са изпитание за търпението и труда на всяка
Коментари Харесай

Тайната на перфектните Станимашки сарми

Станимашки сарми са тестване за търпението и труда на всяка стопанка. Тайната на приготвянето им се крие в прецизното осъществяване на рецептата.

Една неточност би коствала неописуемият и характерен за ястието усет. Той е разследване най-много на великодушното прибавяне на една от обичаните български подправки – кимионът. Именно прясно смляната фалшификация прави тези сарми толкоз неповторими. Ето по какъв начин да си ги приготвите:

Станимашки сарми

Необходими артикули: 1 кг телешка кайма, 200 г ориз, 100 мл зехтин, 20 г доматено пюре или 2 домата, тънко настъргани или пасирани без люспите, 4 връзки зелен лук или 1 глава остарял лук, 1 връзка магданоз, 2 моркова, 10 г надробен кимион, сокът от 2 лимона, сол, черен и червен пипер на усет, лозови и зелеви листа за завиване.

Начин на подготвяне: Каймата и оризът се смесват. Зеленчуците се почистват и нарязват на дребно. Добавят се към сместа и се подправят с подправките.

От лозовите листа се сортират най-малките. Ако са огромни, се режат на квадрати, по 7-8 см. От зелевите листа се избира единствено най-тънката част и реже на дребни квадрати.

 Сарми

Във всяко парче се слага по 1 кафена лъжичка от сместа и се завива плътно. Добре е дъното да се застели с 2-3 реда зелеви листа. Получените сарми се подреждат се компактно една до друга, като се редуват лозова и зелева.

Сармите се заливат с останалия зехтин и сока от лимоните. Отгоре се покриват компактно с още 3-4 пласта зелеви листа. Накрая се затискат с паница.

Сармите се заливат с гореща вода и зелева супа в съответствие 1:1. Течността би трябвало да покрие сармите и чинията от горната страна.

Сармите се поставят да заврят. Когато това стане, степента на котлона се понижава до най-малко и сармите се оставят, до момента в който течността изври – към 1 час. След като това стане, сармите се оставят затворени за още половин час.

Вкусът на Станимашки сарми се дефинира като доста по-добър от този на елементарните. Поднесени на масата, те си кореспондират съвършено с чаша вино.

В някои български села има процедура сред сармите да се сложат 2-3 пържоли - пилешки или свински. В някои от рецептите, вместо кайма, се употребява ситно накълцано и авансово задушено месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР