Станалото в македонския парламент не трябва да се повтаря и

...
Станалото в македонския парламент не трябва да се повтаря и
Коментари Харесай

Зоран Заев: В учебниците ни вече не пише ”българите са фашисти”, а само ”фашизъм”

Станалото в македонския парламент не би трябвало да се повтаря и да не става на никое място по света. Белезите по главата ми ме подсещат, че би трябвало да гледаме единствено напред. Това сподели министър председателят на Македония Зоран Заев. " Много работи се трансформираха в Македония. Първото е свободата, демокрацията и човешките права. Това е най-голямата смяна. Преди Македония беше скарана с всичките си пет съседи. Сега сме другари с тези страни. С България дори сме съдружници. Другото позитивно е, че всички нарушили закона ще би трябвало да дават отговор пред съда. Няма значение кой от коя партия е. Аз в никакъв случай няма да си разреша като Груевски да подвигна телефона и да дам нареждания на съдиите. Дебатът в Македония е постоянно отворен ", сподели още той.

" Атаките на ВМРО-ДПМНЕ са поради контракта за добросъседство с България. Този контракт е подготвян сред 5-7 години от Груевски. Аз работих по него един месец и го подписахме. До края на годината ще го ратифицираме. Опозицията единствено повтаряше, че Македония ще загуби от този контракт, само че последните месеци демонстрират, че ние единствено печелим. Македонският народ има своята история. Ние почитаме правото на всеки народ да има своя история. Всеки историк пояснява историята по собствен метод и това е безконечен спор. Само дружно и като си оказваме помощ можем да вървим напред ", безапелационен беше Заев пред bTV.

" В старите учебници по история е пишело, че българите са фашисти и окупатори. Сега, в новите учебници, написа единствено за фашизъм. Никъде не се загатват народи. В Струмица имаше монумент, на който пишеше: Тук почина едни левент, покосен от български фашистки патрон. Този надпис е заличен и в този момент написа: Загина от фашистки патрон. Това стана до момента в който бях на Струмица. Македония е мултинационална и мултиезична страна. Няма никакъв проблем хората да се назовават българи и да приказват на български. Аз имам такива другари. Почитаме правото на всеки да се самоопределя. Личностите от историята би трябвало единствено да ни свързват. Караниците и кавгите носят единствено беднотия и несгоди ", разгласи македонският министър председател.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР