Стагнацията в автомобилната индустрия събуди глад за коли втора употреба,

...
Стагнацията в автомобилната индустрия събуди глад за коли втора употреба,
Коментари Харесай

Канада и САЩ - последен шанс за кола втора употреба на сметк...

Стагнацията в автомобилната промишленост разсъни апетит за коли втора ръка, чиито цени се подвигнаха от 20 до 30 %. Скочиха даже возилата, докарани преди рецесията, които търговците държат в наличност по автокъщите. В Италия и Германия, откъдето главно купуват нашите дилъри, пазарът също замръзна. В съвсем безизходната обстановка се обрисуваха две нови дестинации за използвани коли - Канада и Съединени американски щати. От там към момента могат да се намерят здрави и сигурни коли, освен това единствено в границите на 2 месеца, а при форсмажорни условия - до 3-4, настояват търговци.

Изборът става посредством уеб сайтове в съответните страни, а български представител урежда договорката. По думите на снабдители при колите оттатък океана, цената и положението са в добър баланс. Освен това търговците там държат на реномето си и дават цялостна информация за положението на автомобила. Транспортът в контейнери е относително на ниска цена, а при идването на колата в България се прави само приравняване към европейските екологични правила. Ако желаете здрав, обслужен и сертифициран автомобил, Канада е най-хубавото място, безапелационни са специалистите.

Ниските цени на колите на вторичния пазар оттатък океана вършат вноса от там все по-популярен. Това разяснява пред " Марица " Георги Николов, който към този момент близо 10 години вкарва коли от Северна Америка за родния пазар.

Той е безапелационен, че според от автомобила разликата с родните автокъщи варира от 5 до 10 %, като при по-скъпите и първокласни коли може да скочи и до 14-15 на 100 в интерес на американските возила. В крайната цена

се включват всички типове превоз, мито, Данък добавена стойност, както и наложителният технотест

за колите от Новия свят.

Най-големият плюс съгласно търговеца обаче остава положителното техническо положение на автомобила. Както в Канада, по този начин и в Щатите километрите, които се декларират при закупуването, са действителни и елементарно може да се ревизира цялата история на колата - пробег, поправки, нарушавания, ПТП-та и даже по кое време е бил обслужван и какво е било сменяно по него.

Самият импорт на коли от Америка обаче не е еднороден бизнес. „ Най-общо казано, имаме две категории коли. Първите са върнати, закупени непосредствено от дилърите. Това най-често са коли до 5-6 години с съвършена сервизна история, без проблеми или с минимални недостатъци “, изяснява Николов, като отбелязва, че при тази категория се пести минимум, тъй като цената е закрепена.

Втората търсена категория са ударените или проблематични коли, които съвсем постоянно се продават по търгове. Те варират от компактни градски седани до суперлуксозните модели на реномираните немски марки, коствали стотици хиляди като нови. При тях се наддава за определения автомобил, което съгласно специалиста ги прави извънредно известни измежду родните купувачи.

Въпреки това сходен ход крие своите опасности, въпреки Николов да е безапелационен, че

99% от обявите в Съединени американски щати и Канада са безусловно правилни и разказват проблемите на автомобила в елементи,

с цел да може бъдещият притежател да си направи сметката какъв брой тъкмо ще му костват ремонтите.

„ В тази категория е мъчно да кажем какъв брой ще спестим. Имах клиент, който закупи БМВ Х5, модел 2018 година, с проблем в автоматизираните скорости. Заради това и цената беше безусловно с 40% надолу спрямо сходни коли на пазара в Канада. След като колата дойде у нас, се оказа, че казусът е много по-малък, в сравнение с са предполагали във Ванкувър. Така при цена от близо 80 хиляди лева за същата кола по автокъщите у нас клиентът заплати общо малко под 65 хиляди лева с всички разноски до България и съответния ремонт “, споделя Николов.

По наблюдения на търговеца, през последните две-три години от ден на ден нашенци се ориентират към возила от Америка, без значение че от поръчката на автомобила до действителното му снабдяване на клиента може да минат до 3-4 месеца. Дори и с непрекъснато увеличаващите се цени на контейнерите, с които се транспортират американските коли до България, покупката на сходна кола остава стопански обоснована, счита търговецът.

Друга наклонност е клиентите да избират ударени или проблематични коли, като дружно с тях поръчват и нужните елементи за ремонта им и по този метод пестят в допълнение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР