SSD-тата стават все по-достъпни, но не могат да настигнат класическия

...
SSD-тата стават все по-достъпни, но не могат да настигнат класическия
Коментари Харесай

Цените на SSD падат бързо: 1GB само за 4 цента


SSD-тата стават все по-достъпни, само че не могат да настигнат класическия HDD
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на полупроводниковите дискове (SSD) не престават да падат. От януари до март междинната цена понижа с 15- 30%, а от март до юни SSD-тата поевтиняха с още 25%. Данните са за устройства с потенциал 1TB, 2TB и 4TB.

Средната цена на гигабайт SSD през днешния ден е единствено 6 цента в Съединени американски щати, отбелязва Tom’s Hardware. Според прогнозите на анализатори, това не е границата. Твърдите дискове (HDD) обаче остават надалеч по-евтини – 1 GB коства единствено 1,4 цента.

Причината за спада в цените на SSD е известна. Търсенето на NAND флаш памет, на която са основани този вид устройства за предпазване, внезапно понижа. Според анализаторската група TrendForce, междинната продажна цена през първото тримесечие на 2023 година е спаднала с 15%, а през второто тримесечие се чака спомагателен спад от 8-13%.

Междувременно, приходите на производителите от продажби на полупроводникови дискове са намалели с 47,3% през първото тримесечие, регистрират анализаторите. Изправени пред едва търсене на дискове и памет като цяло, производителите би трябвало да натрупат ресурси с вярата да ги продадат на по-висока цена след няколко тримесечия.

Сега е моментът потребителите да надградят компютрите си, макар че наклонността към понижаване на цените може да продължи още няколко седмици, поучават наблюдаващите на пазара.
още по темата
Цените на 1TB SSD дискове са паднали с до 50% от март насам. Бюджетният геймърски WD Black SN770 с интерфейс PCIe 4.0 NVMe може да се купи единствено за $50-60 в Съединени американски щати или към 5 цента на гигабайт. SSD без вграден DRAM кеш ще обезпечи номинална скорост на трансфер на данни до 5000 MB/s при поредно четене.

При по-бързите устройства летвата се подвига до 6-8 цента за гигабайт. Най-добре представящият се 990 Pro диск на Samsung струваше $169 през март, а в този момент е наличен единствено за $84,99. На тази цена получавате номинални скорости на поредно четене и запис надлежно от 7450 и 6900 MB/s.

Морално и механически остарели дискове с PCIe 3.0 и SATA интерфейси се намират на цена от $35 за 1 TB. Такива устройства обаче съставляват интерес единствено за консуматори, които надграждат остарелия си компютър, без да претендират за висока продуктивност.

Цените на 2TB SSD дискове паднаха с до 44% от началото на годината. В момента бюджетните PCIe 4.0 SSD дискове се продават за по-малко от $100, като множеството модели от висок клас са в диапазона $120-160.

Най-добрата оферта измежду дисковете от висок клас е WD Black SN850X на $134 за 2TB или малко по-старият Samsung 980 Pro на $116. UD90 от Silicon Power се предлага за $77, или 4 цента за гигабайт, а скоростите на четене и запис са надлежно 5000 и 4800 MB/s. Само по-бавните не-PCIe 4.0 SSD са по-евтини и то нищожно от този модел.

Цената на 4TB SSD най-сетне стана налична за доста консуматори. Най-добрият във връзка с продуктивността с този размер е WD Black SN850X, който коства $299 или 7 цента за гигабайт. Вече упоменатият UD90 от Silicon Power, само че с потенциал от 4 TB, се продава за $174, което е малко над 4 цента за гигабайт. За старомодно 2,5-инчово SATA устройство производителят желае единствено $154.

През последните няколко седмици на пазара започнаха да се появяват устройства, употребяващи интерфейс PCIe 5.0, и защото са механически напреднали, те имат висока цена. Най-евтиният SSD с този интерфейс е Inland TD510, който коства $269 за 2TB и $177 за 1TB от Amazon в Съединени американски щати. През април, когато дискът за първи път се появи на пазара, той струваше $349 за 2TB модел и $199 за 1TB модел в Amazon.

Но въпреки всичко надплащането за интерфейса PCIe 5.0 във връзка с 1 GB е доста по-високо от цената, поискана за устройства с PCIe 4.0 със съпоставим размер.

Като цяло специалистите предвиждат, че наклонността към поевтиняване на SSD ще продължи най-малко до края на второто тримесечие на 2023 година Струва ли си да си купите SSD тъкмо в този момент? Както постоянно, отговорът зависи от вашите потребности.

Ако настоящото ви устройство за предпазване е пренаселено, не се разстройвайте, че цената ще спадне с още 10-15% след няколко седмици. Ако имате потребност от диск през днешния ден, най-добре не отлагайте.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР