Срокът на проверката на Спецпрокуратурата по сигнала срещу бившия служебен

...
Срокът на проверката на Спецпрокуратурата по сигнала срещу бившия служебен
Коментари Харесай

Сагата за гражданството на Петков продължава

Срокът на инспекцията на Спецпрокуратурата по сигнала против някогашния длъжностен министър и съпредседател на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков по отношение на поданството му, формирана на 24 август, е продължен и тя ще завърши до 15 декември, оповестява представителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев пред БТА.

Той добави още, че по случая се чакат документи от КПКОНПИ, а такива от Конституционния съд към този момент са били получени. По-късно от Антикорупционната комисия оповестиха, че Исканите заверени копия от подадените заявления за имущество и ползи от Кирил Петков, в качеството му на длъжностен министър на стопанската система, са изпратени в Специализираната прокуратура.

На 23 ноември в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените заявления за имущество и ползи от Кирил Петков, в качеството му на длъжностен министър на стопанската система. Според закона, пред КПКОНПИ се подават единствено заявления за имущество и ползи. Комисията не приема и не съхранява заявления за несъответственост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в тази ситуация, пред президента, прецизират от комисията. 

След привършване на инспекцията наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение. На 13 октомври от прокуратурата оповестиха, че е формирана кореспонденция по проблема с канадското поданство на Кирил Петков, въз основа на " сигнал по електронната поща, съдържащ изказвания за осъществено закононарушение ". Към преписката е била присъединена и тъжба от жител, която съдържа идентични изказвания.

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше разгласен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии показаха в претекстовете си, че " се постанова безапелационен и еднопосочен извод, че освобождението на Кирил Петков от друго поданство - в тази ситуация от поданство на Канада е настъпило след назначението му за длъжностен министър ".

Кирил Петков разяснява тогава решението на съда като уточни: " Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отвод от поданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм извършил своето обвързване към Конституцията на България ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР