Сривове в новата единна електронна образователна система, която трябва да

...
Сривове в новата единна електронна образователна система, която трябва да
Коментари Харесай

Проблем с училищната е-система: Разнобой между учители и IT специалисти кой е виновен

Сривове в новата единна електронна просветителна система, която би трябвало да проработи от 15 септември в интерес на възпитаници, родители и учители. Директори на учебни заведения алармират, че непрекъснато пробват да вкарват данни в системата, само че без триумф.

За първи път у нас учебното и предучилищното обучение ще има единна електронна система. Направена е от пет компании. За да проработи системата на 15 септември - до 7 всички учители трябваше да са въвели информация за всеки възпитаник, образователна стратегия, уроци и среда на живот. Но учебните заведения сигнализират за непрекъснати сривове, оповестява БТВ.

„ Не е дообмислена и не се работи. Идеята е доста хубава, съвършена. Реализацията - калпава. Ако тръгнат да влизат учителите, в случай че тръгнат да влизат учениците, тъй като те имат право да виждат дневника, няма да издържи “, изясни Николина Георгиева-Младенова- началник осведомителни и информационни технологии в 119 СУ - София.

Диян Стаматов споделя, че доста пъти са алармирали за проблемите Министерство на образованието.

„ Съвсем искрено - не знам към кого да се обърнем. Аз самия мисля, че би трябвало да имаме национална електронна платформа, само че тя би трябвало да бъде позиционирана на мощни модерни сървъри и да не основават проблем на потребителите “, споделя шефът на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов " Диян Стаматов.

Ръководителят на системата изясни, че са нараснали броя на сървърите, които да обслужват платформата.

„ По остаряла българска традиция срокът беше 7 септември - всичко се прави в последния миг и се провокира доста огромно натоварване. Едно от дейностите беше увеличение броя на виртуалните сървъри, които посрещат поръчките на потребителите и тези забавяния бяха изчистени на 9 септември към 12 часа “, съобщи Драгомир Манов-ръководител на плана.

Според Министерство на образованието, учебните заведения са имали задоволително време от февруари до септември да вкарат информацията в системата. Според ведомството това няма да компрометира гладкия старт на образователната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР