Сривът на туризма, причинен от пандемията от COVID-19, може да

...
Сривът на туризма, причинен от пандемията от COVID-19, може да
Коментари Харесай

Сривът на туризма може да струва над 4 трлн. долара на световната икономикa

Сривът на туризма, породен от пандемията от COVID-19, може да коства над 4 трилиона $ на международната стопанска система за 2020 и 2021 година Това се споделя в взаимен отчет на Световната туристическа организация на Организация на обединените нации (UNWTO) и Конференцията по търговия и развиване (UNCTAD), представен от Блумбърг.

Според отчета неравномерното неравномерно разпространяване на имунизациите се отразява тежко на разрастващите се стани, защото доста от тях са мощно подвластни от интернационалните гости.

Само за тази година загубите за световната стопанска система могат да бъдат сред 1,7 и 2,4 трлн. $ макар предстоящото през втората половина на годината възобновяване на интернационалния туризъм в страни като Съединени американски щати, Англия и Франция, където имунизацията протича по-бързо. Заедно с загубите в туристическия бранш от предходната година, които се пресмятат на 2,4 трлн. $, световният БВП може да спадне с към 4 трлн. $ за две години.

Докладът демонстрира, че цената на неравномерно разпространяване на имунизациите се заплаща точно от разрастващите се страни, които ще понесат до 60% от загубите в световния Брутният вътрешен продукт поради срутва в туризма.

От изследване излиза наяве, че рецесията в бранша надалеч не е свършила, като в доста райони с по-ниски равнища на имунизация се вкарват нови ограничавания върху пътуването. В отчета се показва, че интернационалният туризъм може да не се върне на предпандемичните си равнища преди 2023 година.

Държави като Тайланд и Турция, които разчитат на задгранични туристи за икономическа поддръжка, ще понесат огромен дял от вредите. Сривът в туризма се отразява и на свързани с него браншове, като да вземем за пример тези на харните, напитките, търговията на дребно, връзките и превоза.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР