Срещу светата църква на Протата в Карея, където се съхранява

...
Срещу светата църква на Протата в Карея, където се съхранява
Коментари Харесай

Търговците влизат в храма, отварят супермаркет в Света гора

Срещу светата черква на Протата в Карея, където се съхранява историческата икона на Дева Мария Axion Esti, остаряла килия с повърхност от към 400 кв.м ще бъде преустроена в супермаркет за обслужване на непрекъснати поданици и посетители в Света гора, за които има данни, че са повече от 150 000 души годишно.

За първи път верига супермаркети навлиза в самостоятелната монашеска република, което провокира разнообразни реакции. Някои приветстваха новината като комфортно решение за съществуващите увеличени потребности, до момента в който други се чудеха какво прави една мултинационална компания на това свещено място.

Според вестник „ Та Неа “ това е петият  магазин, който гръцкото поделение на белгийско-холандската група Ahold Delhaize, компания майка на AB Vassilopoulos, отваря тази година и който ще стане първата верига супермаркети, която ще отвори клон в монашеската република. Ще работят единствено мъже и ще има над 3000 продукта.

Строителните работи по постройката, в която ще се обитава супермаркетът са съвсем приключени, като задачата е да стартира работа при започване на идната година или към Коледа.

Търговският обект ще бъде ситуиран в някогашната килия Св. Николай, който принадлежи към Светата обител. Тази постройка от известно време е превърната в съвременен многофункционален център, в който се обитават общежития за посетители, ресторант и кафе, център за физиотерапия, магазин за църковни сувенири и магазин за оптика. Веригата е наела повърхност на партера, който е преустроен в супермаркет, и на втория етаж, ще бъдат основани жилища за чиновниците.

Според преброяването от 2021 година непрекъснатото население на Атон е 1746 души, а броят на заетите там служащи, основно в строителния бранш, се пресмята на към 1000 души. В Карея, който е административният център на Атон, има полицейски сектор, здравна клиника, поща, банка, пекарни, куриерска компания, шивашко ателие, книжарница, разнообразни работилници, хранителни и други магазини. Също по този начин в Карея има богословско приблизително учебно заведение и набожен колеж към учебното заведение Атониада.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР