Срещу съдебната реформа, предложена от ВСС, се обявиха от БСП.

...
Срещу съдебната реформа, предложена от ВСС, се обявиха от БСП.
Коментари Харесай

БСП и Янаки Стоилов са против закриването на районни съдилища

Срещу правосъдната промяна, препоръчана от Висш съдебен съвет, се оповестиха от Българска социалистическа партия. Според водача на социалистите Корнелия Нинова смяната нарушава конституционните права на 480 000 поданици на дребни общини.

" Да се спре това нещо, да се изчака идващ парламент, а в идващия парламент ще срещне нашата безапелационна опозиция ", съобщи тя на специфична конференция в централата на партията.

Нинова посочи, че служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов е срещу предлагането на Висш съдебен съвет за закриване на районни съдилища. 

" Поводът за конференцията ни през днешния ден е възходящото неодобрение в страната по отношение на предложение на Висш съдебен съвет за преобразяване на районни съдилища в териториални поделения, което значи на процедура закриването им. Става въпрос за 57 районни съдилища. Предложението регистрира само цифри и статистика, без да взема поради социално-икономически и  инфраструктурни проблеми. По-важното е, че това решение в 57 общини визира 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На процедура значи затрудняване на достъпа на тези хора до правосъдие ", каза ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Не може да лишавате половин милион българи от елементарен достъп до правосъдие и по този метод да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право ",  добави тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че става дума с изключение на за географски труднодостъпни райони, само че и за изоставащи такива - с доста небогати хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този метод на процедура им се лишава конституционното право на правораздаване. Нинова даде съответен образец с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане единствено едно - в самия административен център и хората от дребните общини ще би трябвало да пътувам до такава степен. По думите й същите са случаите в  Кърджали и Видин, също изоставащи райони, които ще останат единствено с един областен съд.

" Има още доста образци за закриване ", добави тя.

Според нея това предложение е нескопосано и несвоевременно, най-малкото, тъй като то изисква промени в над 20 закона. Нинова също по този начин означи, че в отчета, показан във Висшия правосъден съвет, се цитират промени в Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, само че отвън тях ще би трябвало да се трансформират над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

" Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент. Не може въобще такава  реформа да се докара до дъно без парламент, който да вземе тези решения ", посочи Корнелия Нинова.

Нинова добави, че е разговаряла с правосъдния министър и това предложение също не се е споделя от него.

" Съгласни сме, че смяна би трябвало да се прави и нашата политика през последните 4 години е ориентирана към това - да се вършат промени. Но смяна, която ще докара до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А тъкмо тази смяна не води до по-добро и не го облекчава, а в противен случай - усложнява им живота ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова сподели още, че хора от Българска социалистическа партия се включват в митинги в цялата страна за да се спре това решение и да се изчака настоящ парламент, в който рационално да се разиска.

  " Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика - то е политическо. А в идващия парламент ще срещне нашата безапелационна опозиция ", заяви Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР