Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване

...
Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов бил против излишното строителство в София

Срещу презастрояването на София, за метаморфоза на градския превоз, опазване на парковете, качествено и транспарантно ръководство на града и грижа към столичани се разгласи претендентът за кмет на София от „ Демократична България “ арх. Борислав Игнатов. „ За да се прави качествена и устойчива архитектура първо би трябвало да се реши дали изобщо има потребност от нея, да не се строят неща, които са безсмислени, да не се вършат поправки и разширения на неща, които няма да се употребяват ", безапелационен е той. Този значим професионален принцип арх. Игнатов условил при специализацията си в Колумбийския университет и практиката си в Съединени американски щати и е решен да го приложи в София, в случай че му бъде гласувано доверие. По думите му „ това е най-хубавата зелена процедура – да не се прави нищо ненужно, а в противен случай - да се обмислят съществуващите неща и те да се употребяват по-най-добър метод “.
„ Небостъргачи в историческата част на София не би трябвало да има, също не би трябвало да има във образните коридори към значими забележителности към планината или исторически паметници “, сподели той в отговор на въпрос на Аctualno.com за позицията му по въпросите с многоетажните планове „ Златен век “ и в кв. „ Стреблище “.
Според арх. Игнатов най-хубавото решение за София е полицентричният град с периферни най-вече бизнес центрове. Като добър образец той уточни зоната на входа на София откъм Пловдив на „ Цариградско шосе “ и означи, че такава опция има и на автомагистрала „ Люлин “ и места, които са по периферията на града. „ Исторически духът на София е пет-етажна София, която е в централната градска част. Това е същинският темперамент на града и считам, че той би трябвало да бъде непокътнат с всички административни и градоустройствени средства в Общия организационен проект “, добави той.
Да се направи оценка на частта инфраструктура – какво от заложеното в Общия организационен проект е изпълнено, включително Източна дъга, Тодор Каблешков и прочие и да се направи финансов план-график за осъществяване, е решен претендент кметът. В това отношение сега е на разположение абсурд – общината твърди, че няма пари за всичко планувано, само че в действителност не се знае за каква сума става дума, означи той и изрази неразбиране " по какъв начин можеш да твърдиш, че нямаш пари за нещо, което не знаеш какъв брой коства ". Това е първият разбор, който би трябвало да се направи и той да е безусловно обществен и хората да знаят какво да чакат и по кое време да го чакат и да са съпричастни към общата задача, съобщи арх- Игнатов. Иначе, сме като че ли в безвремие – има нещо, което би трябвало да се свърши, само че няма график за него по кое време ще стане, дали през нашия живот – нямаме информация, коемнтира той.
Предстоящият мандат е извънредно значим и ще е основен за града, тъй като изтичат значими периоди във връзка с собствеността на терени. " В този мандат се чака внезапно да се появят частни парцели, които и в този момент са частни, само че ще имат право хората към този момент да ги употребяват. Ще имат право да ги оградят, да си създадат зеленчукова градина, да си създадат колиба или вила там и да желаят да строят ", означи претендентът и акцентира, че тази задача би трябвало да се реши - съгласно него като се отделят средства и се изкупят въпросните парцели и парковете да си бъдат паркове, а не агломерации от частни градини.
В отговор на actualno.com по какъв начин ще отбрани междублоковите градинки и пространства от презастрояване, арх. Игнатов удостовери, че зелените площи, дали са паркове или зелени площи в комплексите, са част от същия проблем и че би трябвало да се направи разбор и статистика, да се направи оценка, да се отделят средства и да се изкупят. " Това е същинското решение, другояче се влиза в законови исблъсъци и в действителност хората губят цялата си сила в опълчване един на различен. Цели квартали са докарани до полуда да се ненавиждат съседи ", разяснява Игнатов. " Тук е ролята на общината. Тези които са в зелени системи би трябвало да бъдат изплатени. Това е решението ", безапелационен е той.
Паркирането
Централните градски площи да бъдат пешеходни, предлага още апх. Игнатов. " През центъра, през жълтите павета пред Двореца не би трябвало да има трафик, който да минава през целия град – от " Цариградско шосе " през жълтите павета, бул. " Тодор Александров " и ж.к. " Люлин ", безапелационен е той. Според него може с минимални средства и елементарно постижими ограничения трафикът да не минава от там, също би трябвало да се намерения за паркиране по периферията на историческата част. Най-добре е колите да минават не през центъра, а по обходни трасета. " Голяма задача за нас ще бъде преразглеждане на цялата политика и на бюджета. Трябва да се на прави и проверка на Центъра за градска подвижност, уверен е кондидатът за столичен кмет.   " Средствата, които трябваше да идват от синята зона, с цел да се строят паркинги не е ясно къде са, тъй като е непрозрачно къде се влагат и е явно, че не се вършат паркинги ", означи той и съобщи, че съгласно него главната най-хубава мярка е центърът да стане колкото е допустимо по-пешеходен.
Колчетата
" Едно от нещата, които ме удивляват в София са колчетата против паркиране. Те приказват за неприятно ръководство – да се влагат средства в колчета, вместо в съблюдаване на разпоредбите. В другите европейски столици има надзор. Тук също има надзор. Не виждам по какъв начин е допустимо когато човек прескочи времето за паркиране с 10 – 15 минути незабавно да му сложат скоба, а в случай че е спрял на погрешно на тротоара да не го глобят ", сподели още арх. Игнатов. " Намирам тези колчета за неправилен разход, спънка за придвижването на хората по тротоарите и функционално стеснение, когато човек паркира колата си и не може да отвори вратата й ", добави той и уточни като същински положително решение не да се влагат средства в механично попречване на нарушаванията, а да се следи за осъществяване на разпоредбите и нарушителите се глобяват, т.е. вместо да се харчат средства за механична физическа бариера се събират средства от санкции и наказания. по думите му в Центъра за градска подвижност нещата би трябвало да се видят радикално и да се усъвършенства в пъти неговата работа. " На мен персонално ми наподобява явно, че там има огромни запаси и нещо се случва със средствата ", добави той.
Културното завещание
Има метод в Закона за културното завещание в случай че една постройка не бъде поддържана в добър тип общината да направи ремонт за своя сметка и по-късно да я ипотекира до момента в който притежателят не възвърне средствата на общината тази процедура обаче в никакъв случай не е прилагана в България, уточни арх. Игнатов. " Когато ние посредством Камарата на архитектите настоявахме госпожа Фандъкова и господин Чобанов, зам.-кмет по културата да се вземат такива ограничения за доста здания в София, получавахме пояснения, че го имало в закона, само че не можело да се извърши, тъй като процедурата не била добра ", описа арх. Игнатов. " Аз желая да я опитвам тази процедура, да я използван да забележим дали не е добра и в случай че в действителност не е да създадем оферти за смяна в процедурата, тъй че тя да работи ", добави той и уточни, че в доста градове в Европа, където тя работи и че въпросът е на положително ръководство и на кардинално ръководство.
Минералната вода
Минералната вода е съществена причина София да се намира на това място, безапелационен е арх. Игнатов. по думите му безспорна операция е да се твърди, че дебитът на извора не бил задоволителен. " Той е по-голям от множеството европейски балнео-курорти, в това число Баден Баден и Будапеща, която сега има слоган „ Спа-столицата на Европа “. Изворът е с доста добър дебит, с неповторими качества и римляните не инцидентно са избрали това място ", уверен е архитектът.
Според него музеят на София не е вярно позициониран. " Експозицията му главно обгръща интервала след освобождението до 9 септември 1944 година – това е един музей в действителност на монархизма в София и целият обичай, обвързван с тази епоха и считам, че неговото същинско и вярно място е в Двореца, а не в банята ", добави арх. Игнатов. Той е безапелационен, че " излагането на монархически знаци в баня е многостранно решение " . Според претендентът за столичен кмет банята, сама по себе си, като монумент на архитектурата е неповторима постройка и тя може да бъде превърната в спа-център от международно качество, каквито има в Рим, Будапеща и други европейски градове.  

София има потребност от незабавна качествена смяна и претендентът на Демократична България залага на оптимизация на превоза с по-гъвкави средства, каквито са споделените транспортни средства – споделени електрически коли, скутери, колела, колела чартърен и на по-оптимален градски превоз с електрически рейсове. Решенията от предишния век, които не престават да се усъвършенстват се отличават с негъвкавост и мъчно биха могли да се пренасочат, в случай че потребностите на града се трансформират, означи той. Затова в 4-годишния небосвод на мандата предлага да се заложи на най-гъвкавите типове превоз и те да се настроят по новия темп на столицата от както е въведено метрото. Огромна неточност е съгласно него два - три типа градски превоз да се конкурират по едно и също трасе. " Истинската функционалност на автобусния превоз в град с метро е да бъде довеждащ до метрото и хората и да се употребяват подземния превоз, който не се въздейства от трафика ". Трябва жителите да имат по-лесен достъп до метрото, подчмерта претендентът. Според вижданията мву метрото би трябвало да продължи да се развива, тъй като подвига качеството на живот, цената на парцелите, бързината на напредване, само че от периферия би трябвало да се обезпечат довеждащи рейсове. " Идеалното решение би било постоянно до метрото да сте на 5 минути с градски превоз – да има совалка, която да минава покрай вас, да ви завежда до най-близката спирка и всички да могат да употребяват метрото ", уверен е арх. Игнатов.
Отвъд търпението
За арх. Игнатов в София има доста дразнещи неща - виждаме по дребните улички един феодален град на самотек, в центъра на гарда – пропаднали шахти, дупки в асфалта... Но капката, с която преляла чашата на търпението е ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “. Това по думите му е илюстрация за това какво не трябва да се прави в един град. " Става въпрос освен за преразход на средства, освен за неприятно качество, освен за периоди, които унищожиха всички магазинчета и бизнеси по улицата, само че става въпрос и за рискова среда. Почти всяка седмица там има случай, който е кървясъл ", акцентира арх. Игнатов . " И през вчерашния ден имаше жена, влезнала в болница, а нейният брачен партньор към този момент достигнал до такава гняв, че тръгнал към гражданско непокорство - продължи той и разяснява: " Наистина подобен ремонт заслужава национално въстание. Това не е просто една неприятно ремонтирана улица. Това е една улица – капан за хората ".
София има потребност от качествено ръководство – транспарантно, модерно и взема решение въпросите бързо, вместо да ги отсрочва в трупане на проблеми за неразбираемото бъдеще, решен е арх. Игнатов. " Такива проблеми са неотчуждени улици, неплатени и неизкупени парцели в зелените площи – неща, които са съществени задания на общината, само че не са свършени, а вместо това е на разположение или намиране на оправдания, или безучастие ", добави той.
Паметникът на руската войска
Арх. Игнатов дефинира предлагането си за скриване в зеленина на паметника на руската войска архитектурна ирония. " Това не е съответно предложение за осъществяване. Това, обаче, което мога да обещая като претендент за кмет е тази тематика да бъде довършена ", съобщи той и разясни, че въпросът спроде него би трябвало да се реши с референдум.
" Често факторите, от които е зависело решението на столична община за премахването на паметника е опирал до обяснението, че не бил общинска благосъстоятелност и по тази причина нищо не можело да се направи и по този начин е спрян целият развой. Това желая да го ревизира, да видя какви документи има за благосъстоятелност и кой е притежателят, какви да документите за построяването му. След като се обясни собствеността, в случай че се окаже че е държавна – да се водят диалози с страната да бъде трансферирана собствеността на общината. Оттам нататък ще имаме пълномощията да организираме референдум и с допитване до столичани да се реши какво да се прави с този монумент. Дали нещо да се трансформира или да се резервира по този начин ще е резултат от намерено допитване до столичани ", разясни арх. Игнатов.
Той направи уточнението, че съгласно персоналното му мнение като създател, а не като кандидат-кмет, защото се кандидатира, с цел да сплотява хората, а не да ги деля, този монумент е подправен. " Това е едно подправено обръщение, направено от доста положителни създатели, само че по техни свидетелства под напън. Смятам, че тази агитация на едни обстоятелства, които не са се случили исторически е монумент на една угодливост на тогавашния режим, на едно подмазване през Съветския съюз, което даже не е било желано от нас. Това е било българска самодейност на тогавашното управление на Българска комунистическа партия ", означи арх. Игнатов. Според него този монумент не би трябвало да продължава да господства столицата на най-централното, най-хубавото място и би трябвало да бъде демонтиран и да бъде обновено озеленяването на Княжевската градина по един или различен метод. Най-доброто решение би се появило посредством открит конкурс, само че същинското решение ще пристигна след референдум дали да се отстрани паметника и какво да се прави, добави архитектът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР