Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване

...
Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване
Коментари Харесай

Още 7 полицаи го отнасят заради окървавения протест

Срещу още 7 служители на реда са формирани дисциплинарни производства за практикуване на полицейско принуждение на митинга на футболните почитатели в София, оповестява Нова телевизия. До момента управлението на Столична дирекция на вътрешните работи е отстранило трима служители на реда, а инспекцията продължава.

Психологът от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи Марияна Зарова сподели пред репортера Мариета Николаева, че не се ревизира психичната склонност на чиновниците на реда, с изключение на, в случай че не проявят тежки признаци.

На въпроса какво вижда на клиповете с полицейско принуждение от митинга на футболните почитатели тя отговори, че е гледала по какъв начин хора в униформи бият жители.

„ Контекстът е един митинг, разгласен като кротичък, и минал с голям брой провокации, с доста тежки реакции от двете страни, което евентуално е обвързано и с това, което виждаме на тези клипове. Обвързано по някакъв причинно-следствен метод “, съобщи Зарова.

„ Провокациите подвигат равнището на яд в полицейските чиновници, който се удържа по метод, в който професионалната роля го предписва и го изисква. За страдание, при някои хора този механизъм в някакъв миг на удържане на този яд се срутва и ставаме очевидци на сходни подиуми “, изясни тя.

„ Далеч съм от концепцията да извинявам полицейското принуждение. Не мисля, че някой в тази система и отвън нея би оправдал каквато и да е форма на принуждение, изключително когато пък го вършат хора в униформа, чиято роля е да пазят закона, да реализират предварителна защита на насилието над жители. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо “, съобщи психологът.

На въпроса по какъв начин се стигат дотук тя отговори, че факторите са доста и те са с кумулативен резултат, с струпване във времето. „ В Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи се прави първичният асортимент на претенденти. Трудно ми е да си показва, че някой влиза в системата с такова желание “, посочи експертът.

Тя разкри, че приблизително по 10 лавица годишно демонстрират признаци и минават процедура за професионална склонност според Наредбата за второстепенен психичен асортимент при рисково и дезадаптивно държание.

„ Толкова са били насочванията. До момента случаите, които сме имали по тази разпоредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с несъразмерна корист с алкохол, в крайните етапи на алкохолната взаимозависимост. Имало е случаи на прекалено неявяване по най-различни аргументи и несъблюдение на служебни отговорности. Досега не са били изпращани по тази разпоредба за вторичната психична склонност служители на реда, които са правили полицейско принуждение. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се организират следствени дейности “, съобщи Зарова.

Тя се опита да изясни и по какъв начин наподобява психопрофилът на служителите на реда, които видяхме от фрагментите с принуждение.

„ Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те би трябвало да научат, да развиват по-късно и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е атакуван, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, в случай че се усеща мощен, да контраатакува. На служителите на реда това не им е разрешено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И евентуално това може да изясни тези произшествия “, сподели още специалистът от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР