Срещу глупостта няма лек, казва лекар по адрес на особено

...
Срещу глупостта няма лек, казва лекар по адрес на особено
Коментари Харесай

Срещу глупостта още няма лекарство: що за хора са антиваксърите в Германия


" Срещу нелепостта няма лек ", споделя доктор по адрес на изключително нападателните антиваксъри. А социоложка твърди: " Има явна връзка сред образоваността и нежеланието да се ваксинираш ". Що за хора са антиваксърите в Германия?

Все повече хора изпитват мощен боязън, гледайки, установи берлинският доктор Волфганг Крайшер. Сред подплашените към този момент са и много от тези, които до неотдавна не желаеха да се имунизират, споделя лекарят, който е и ръководител на Съюза на персоналните лекари в Берлин-Бранденбург. В изявление за Дъждовни води той споделя за тези гузни досегашни антиваксъри, които последователно са се убедили във значимостта на имунизациите.

Ниско образовани и с крайнодясно мислене?

Пред имунизационните центрове в Берлин още веднъж се извиват дълги опашки. Въпреки това Крайшер. Нещо повече: агресивността на тези хора непрестанно нараства. „ Разправят, че имунизациите били нездравословни, че зад имунизацията се криели някакви мрачни сили. И че било извънредно време да спрем имунизациите, тъй като другояче сме щели да забележим какво ни чака. Една пациентка даже подметна през рамо: „ Надявам се да има наказване за всички вас “. Какво да правиш, има такива случаи. Срещу нелепостта още няма лекарство “, споделя медикът.

Кадър от проява в Берлин против противопандемичните ограничения

Но дали е единствено нелепост или става дума за идеологическа и политическа настройка? Социоложката Хайке Клювер от Хумболтовия университет в Берлин е съавтор на обстойно проучване по въпроса, извършено измежду 20 500 респонденти. През март 67% от тях към този момент са били имунизирани, 17 на 100 още се чудели, а 16% изрично отхвърляли имунизацията. За тази последна група Клювер споделя: „ Констатираме явна връзка сред степента на начетеност и нежеланието да се ваксинираш. Колкото по-ниско е образованието на един човек, толкоз по-висока е съпротивата против имунизациите. Освен това: съперниците на имунизациите гласоподават основно за партията „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) и застават на крайнодесни позиции. Тези хора в допълнение изпитват съмнение към политиката, към държавното управление, към медиите и към системата на опазването на здравето като цяло “, изяснява социоложката.
Редакцията предлага
Тази група хора в Германия в действителност се консолидира още преди пандемията, а в този момент в допълнение се втвърди. Клювер споделя: „ Ясно виждаме, че тези хора са срещу миграцията. Същите хора не желаят да съблюдават ограничаващите ограничения поради пандемията - не желаят нито маски, нито отдалеченост “. А това докара до нов растеж на болестите в източните райони на Германия, където партията АзГ има изключително доста поддръжници.

Йозеф Холнбургер, който следи крайнодесните трендове и последователите на тайни теории в страната, също установи, че във въпросната група доста значим е груповият дух. „ Когато се разбере, че някой от тях се е ваксинирал, останалите реагират с голямо отвращение. За подобен човек те считат, че се е прекършил, че е отстъпил. “

И Холнбургер установава съществуването на директна връзка сред крайнодесните възгледи, поставящи страната под подозрение, и сегашната опозиция против имунизациите. В момента протестът на тези хора против ограничаващите ограничения и имунизационната акция господства, само че в бъдеще може да го изместят други тематики, споделя Холнбургер. „ Има хора с окръглен идеологически мироглед, които живеят в друга действителност и не подлежат на увещание посредством причини. Ще се натъкнем на същото и по други въпроси - примерно за ограниченията против климатичните промени. “

От източните немски провинции Саксония и Тюрингия. Дифузната група на упоритите антисистемно мислещи хора е мощна и в южните немски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Повечето германци утвърждават имунизациите и ограниченията

Редом с описаните групи хора, които се съпротивляват против имунизациите по идеологически аргументи, следим и доста нерешителни жители, които още не знаят дали ще се имунизират, само че са отворени за разговор. Цитираното допитване демонстрира, че към 13% от хората в страната могат да бъдат уверени да се имунизират, в случай че това им се предложи от персоналния доктор, комуто имат доверие, или пък в случай че имунизацията им обезпечава някакви изгоди - да вземем за пример по-голяма независимост или пък финансово подучване.

В Германия учените и лекарите са безапелационни за едно: политиците не трябва да отстъпват нито сантиметър под натиска на радикалните антиваксъри. Точно противоположното даже: длъжни са да продължат с твърдите ограничения в битката против пандемията. Лекарят Волфганг Крайшер отива даже по-далеч: „ За избрани професионални групи би трябвало да се вкара наложителна имунизация. Защото персонално аз като пациент желая да съм убеден, че когато отида в болничното заведение, личният състав там е имунизиран и аз имам тази отбрана. “

Хайке Клювер също счита, че не трябва да се боим от твърдите ограничения. Вярно, че те основават разлом в обществото, само че той по този начин или другояче към този момент съществува, напомня тя. И прибавя най-важното: отчетливото болшинство германци утвърждават имунизирането и одобряват ограниченията в битката против пандемията, даже най-болезнените.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР