Срещу 8 минимални заплати месечно Кресна позволи на частен ВЕЦ

...
Срещу 8 минимални заплати месечно Кресна позволи на частен ВЕЦ
Коментари Харесай

Лелята на Георги и Васил Илиеви ще ползва питейна вода за частния си ВЕЦ

Срещу 8 минимални заплати месечно Кресна разреши на частен Водноелектрическа централа да употребява за индустриални потребности питейния тръбопровод на общината, който доставя с вода популацията. При настоящия размер на заплатата това е под 5000 лева, заяви struma.bg.

Договорът сред „ Кей Джи инвест холдинг “ ЕООД и общината бе подписан сред кмета на града Николай Георгиев и основния счетоводител Цветанка Тасева – от една страна, и шефа на компанията Мая Благоева. Съгласие за договора даде и общинското сдружение „ ВиК Кресна “ ЕООД в качеството му на оператор на довеждащия тръбопровод за питейна вода с начална точка от вододайна зона “Пещерата” и вододайна зона “Разкола” до облекчителна шахта №6.

Съгласно клаузите в контракта водопроводът ще се употребява по едно и също време от частното електродобивно сдружение и общинското водоснабдително.

„ Кей Джи инвест холдинг “ ЕООД се съгласява, че и за в бъдеще няма да има каквито и да е финансови или други искания по отношение на едновременното прилагане дружно с „ ВиК Кресна “ ЕООД на това или други уреди, благосъстоятелност на община Кресна, като се задължава нужното водно количество, употребявано за произвеждане на електрическа енергия, да се връща още веднъж във водоснабдителната мрежа на община Кресна.

При смяна на минималната работна заплата цената за прилагане се трансформира автоматизирано, без да е належащо страните да подписват анекс към контракта, е конкретизирано в него.

„ Кей Джи инвест холдинг “ ЕООД няма право на имуществени или други искания по отношение на редовността на оборудванията и при пораждане на повреда ще заплаща половината от парите за ремонта. При несъблюдение от страна на сдружението на което и да е от тези условия договорът ще се приключва, а компанията ще бъде санкционирана с 3 месечни заплащания.

Според контракта предпочитано за питейно-битови потребности ще бъде обезпечено нужното количество вода за гр. Кресна, с. Сливница, с. Долна Градешница, с. Влахи и Градешки минерални бани, само че в него няма параметри, нито детайлности като да вземем за пример какъв брой вода харчи общината, под какво налягане ВЕЦ-ът би трябвало да спре работа, с цел да обезпечи този приоритет, и така нататък Контрактът с компанията се подписва за 1 година.

И компанията, и ВЕЦ-ът са със скандална популярност в Кресна. Дружеството е благосъстоятелност на 80-годишната вуйна на починалите висаджийски босове от Кюстендил Георги и Васил Илиеви – Милка Илиева, и на щерка ѝ Мая. Наскоро то осъди страната да им заплати над 4 млн. лева отплата за орязани от КЕВР цени, по които страната ни изкупува така наречен „ зелена сила “.

Самата кресненска централа също е с много съмнителна популярност. Тя бе построена преди време от благоевградския предприемач Тодор Димов на водопровода в Кресна и още през 2007 година към нея гръмна голям скандал. Оказа се, че тогавашният Общински съвет на Кресна е издал позволение за водоползване на питейния тръбопровод от ВЕЦ-а без допитване до популацията. Хората бяха обезпокоени, че ще пият вода, предходна през турбините на централата.

Тогава жителите на Кресна издействаха референдум с един въпрос – да се спре ли използването на питейни източници за производството на електрическа енергия от МВЕЦ-а. Той бе под надпис “Да опазим водата си чиста”. Активността им обаче бе по-ниска от нужните 50% и резултатът от референдума не бе зачетен макар отговорите „ да “ на 95.5% от участвалите в гласуването. МВЕЦ-ът продължи да работи и през 2016 година Тодор Димов съумя да го продаде на „ Кей Джи инвест холдинг “ ЕООД. За договорката се схваща година по-късно, откакто тогавашната собственичка продаде фирмения си дял от 100 лева на „ Индустриал сервиз инженеринг” ЕООД, а няколко месеца по-късно същият бе изкупен от „ Водемил” ЕООД, чийто притежател е висаджийската вуйна. Реалният притежател на МВЕЦ-а е синът на Милка – Йордан Илиев, който от доста години развива мощен бизнес в София посредством столичните компании за непорочност „ Волф “ и ДИТЦ на Румен Гайтански-Вълка, на които беше шеф, посредством транспортната компания „ МТК груп” ООД, която взе за 8 година на концесия 16 автобусни линии в София, и други
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР