Срещите на ГЕРБ за управленска програма с , и Има

...
Срещите на ГЕРБ за управленска програма с , и Има
Коментари Харесай

Може ли да има правителство между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" ще се решава на лидерска среща

Срещите на ГЕРБ за управническа стратегия с, и " ИТН " не доведоха до изясняване на въпроса дали и какво постоянно държавно управление може да бъде определено от 49-ото Народно заседание. Утре (5 май) партията на Бойко Борисов ще беседва и с " Възраждане ", само че отводът от поддръжка на групировката на Костадин Костадинов е предупреден, тъй като той споделя, че ще гласоподава със " за " само за кабинет на " Възраждане ".

До диалози на ГЕРБ с останалите партии в Народното събрание, отвън " Продължаваме промяната - Демократична България ", се стигна откакто новата коалиция по искане на Бойко Борисов показа собствен план за държавно управление още преди да бъде връчен първия мандат за сформиране на държавно управление. Борисов не хареса проектокабинета " Денков " и още веднъж настоя в него да има фрагменти на ГЕРБ. След отвод на " Продължаваме промяната - Демократична България ", Бойко Борисов.

Днешните (4 май) диалози на ГЕРБ демонстрираха сходства с позициите на Движение за права и свободи и " ИТН " за финансовата политика и разлики с мнението на Българска социалистическа партия. Въпреки че никоя от обединенията не даде поръчка за поддръжка или отвод от такава за мандата на ГЕРБ, в случай че тонът на съгласие за финансите се повтори при гласуването за държавно управление, без гласовете на социалистите такова не може да бъде определено. За избирането на постоянно държавно управление трябват гласовете най-малко на половината депутати плюс един (121 души), в случай че са се записали и гласоподават всички 240 депутати. Дали и какво може да е възможното постоянно държавно управление (без " Продължаваме промяната - Демократична България " ) ще се разисква на лидерска среща. До публикуването на този текст не е обществено известно по кое време ще се организира тя.

С Движение за права и свободи и " ИТН ": съгласие за бюджета

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " са на едно мнение, че за гласоподаване на бюджет за 2023 година може да се приказва едвам откакто има единодушие за държавно управление. " Ако един постоянен кабинет не постави старания за финансова консолидация, ще ни бъде наложена извън, тъй като страната ще влезе в процедура по несъразмерен недостиг ", сподели Йордан Цонев след срещата.

 Движение за права и свободи след срещата с ГЕРБ: Имаме цялостно единодушие по финансовата политика на страната (обновена) Движение за права и свободи след срещата с ГЕРБ: Имаме цялостно единодушие по финансовата политика на страната (обновена)

" Финансовото положение на страната е толкоз неприятно с помощта на Асен Василев (съпредседателят на " Продължаваме промяната " беше министър на финансите в кабинета " Петков " - бел. авт.). Ние носим виновност като партия, тъй като им бяхме съдружни сътрудници. Вината ни е, че не успяхме да ги спрем задоволително рано ", сподели Тошко Йорданов.

За бюджет можем да приказваме, в случай че имаме единодушие за държавно управление
 Тошко Йорданов,
" ИТН "

За бюджета има разлики обаче сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Партията на Бойко Борисов държи на ограничение на недостига до 3%, до момента в който съгласно социалистите е допустим недостиг от 4.5 на 100. Оттам идва и разминаването за присъединение на България към еврозоната. За ГЕРБ това би трябвало да се случи час по скоро, за Българска социалистическа партия това не е приоритет.

Правителство би трябвало, само че по какъв начин

" Смятаме, че отговорността би трябвало да е споделена, разпределена сред всички, тъй че дружно да взимаме сложните и непопулярни решения ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ на срещата с Движение за права и свободи. Че може да има така наречен кабинет от персони, в който всяка от подкрепящите обединения да има представители, Борисов анонсира след отхвърли от повече договаряния за кабинет с " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 " ИТН " даде обещание на ГЕРБ да поддържа " всяка добра концепция "

" За нас реализация на държавно управление с втория мандат е невъзможна. Подчертавам това, с цел да изведа пред скоби, че отговорността за реализация на първия мандат е съществена ", отговори Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Или с други думи, партията на Мустафа Карадайъ може да поддържа мандат на ГЕРБ, само че не и на " Продължаваме промяната - Демократична България ", защото не е поканила Движение за права и свободи на диалози.

Този мандат е значим. Ако не успеем, не виждам по какъв начин ще разбираем за какво връщаме гласоподавателите на шести следващи избори
 Йордан Цонев,
Движение за права и свободи

" Ако се получи болшинство в този парламент, би трябвало обща управническа стратегия, а не стратегия на някоя от партиите ", сподели Тошко Йорданов от " ИТН ". Контекстът е, че ГЕРБ изиска срещи с Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", с цел да показа управническа стратегия преди още даже да е получила първия мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.

Българска социалистическа партия също даде да се разбере, че не утвърждава метода да се търси болшинство към програмата на ГЕРБ. Партията на Корнелия Нинова настоя вместо да се съпоставят стратегии, да се търсят общи национални цели, да се дефинира какъв период на ръководство се планува да има държавното управление и каква да е формулата за него.

 Българска социалистическа партия изиска от ГЕРБ цели, периоди, формат за държавното управление (допълнена) Българска социалистическа партия изиска от ГЕРБ цели, периоди, формат за държавното управление (допълнена)

Социалистите демонстрираха, че са комплицирани от спорните послания на Бойко Борисов за хоризонта на кабинет и форматът му. Вчера водачът на ГЕРБ, през днешния ден (4 май) в като опция " за един месец даже, за три месеца ". Вчера Борисов позволи две формули за държавно управление: на малцинството, единствено с фрагменти на ГЕРБ или така наречен кабинет от персони, в който всяка от подкрепящите обединения да има представители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР