Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч.

...
Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч.
Коментари Харесай

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев търси нова визия на автогарата, кани местните на обществено обсъждане

Срещата ще се организира на 13.06.2023 година от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „ Отец Паисий “ 

Кметът на Тихомир Янакиев търси нова визия на автогарата, кани локалните на публично разискване. 

Срещата ще се организира на 13.06.2023 година от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „ Отец Паисий “ при следния дневен ред:

1. Въвеждане в проблема - план, процедури и взети решения.

2. Пречки - зародили досега обструкции за реализацията на автогарата.

3. Решения - подхванати дейности за осъществяване на плана.

4. Алтернативи - вероятни или невъзможни са различни точки?

5. Въпроси и оферти за общи дейности, за развързване на комплицирания възел.

Гражданите, които са възпрепятствани да участват на срещата, до 12.06.2023 година на e-mail:  могат да изпращат своите оферти, въпроси и мнения, които ще бъдат взети под внимание при разискването.

От Общината припомнят, че кореспонденцията сред институциите Община Созопол и Национален институт за недвижимо културно завещание по проблема " Автогара " стартира на 13.07.2021 година с внасянето на идейния план, а 2 години по-късно към момента няма изрично мнение от НИНКН и надлежно не може да се пристъпи към дейни действия по нейното създаване.

Янакиев неведнъж изрича своето мощно отрицание от метода на работа на Института, който съгласно него се състои в изборно използване на Законите за културно завещание при координиране на разнообразни капиталови планове на територията на града. Това подозрение бе подбудено, след съгласуването с МК и НИНКН на план на частен вложител за създаване на търговски комплекс в прилежащ до отредения на автогара парцел. Съответно двата парцела попадат под закрилата на едни и същи нормативни уредби, само че се третират по друг метод. Съгласуването на единия план се случва единствено за 40 дни, а този на Община Созопол за автогара две години към момента чака утвърждение.

Друга пречка пред Община Созопол е условие за осъществяване на авансово спасително-археологическо изследване на терена и показване на протокол за осъществени археологически разкопки, на чиято база да се дефинират последващите планови разработки. Тук е значим въпросът за финансовото и времевото измерение на това начинание, което още повече би затруднило и забавило този план с публично значение. Във връзка с тези условия на НИНКН, Община Созопол разпореди инженерно-геоложко изследване на горния слой на терена с дълбочина от 2,40 до 4,00 м, което потвърди, че е насип от пясък и строителни боклуци, както сочат и исторически данни и научни документи.

Съгласно характерните правила за планиране в околност „ Провлака “, утвърдени от НИНКН за запазване на културното завещание на града, планът за автогарата е в типичен жанр постройка на един етаж със скатен покрив с керемиди, само че съгласно шефа на НИНКН арх. Петър Петров не се вписва в градоустройствената среда и предлага в парцела да се построи съвременна постройка.

През миналата година МК свика уголемен експертен съвет – СЕСОНКЦ, който се организира на 02.09.22 година с присъединяване на разнообразни архитекти от цялата страна. На него беше утвърдено Обемно-устройствено изследване на постройка т.е колегията утвърди височината и размера на постройката, като имаше отправена градивна рецензия към подобряването на архитектурата в сградните елементи. След него планът бе редактиран съгласно препоръките на присъстващите на съвещанието архитекти и импортиран още веднъж в МК на 12.10.22г.

Две следващи години неведнъж Тихомир Янакиев показва пред Министерство на културата и НИНКН настояванията на Община Созопол да се форсира времето, належащо за съгласувателната процедурата, както и планът да бъде утвърден с археологическо изследване.

На извършена при започване на годината среща в кабинета на министър Велислав Минеков, МК и НИНКН поемат ангажимент в най-кратък период да изпратят писмо до Община, с което да внесат изясненост с бъдещото развиването на плана. На съвещание на Общински съвет в края на м. март т.г. някогашният към този момент министър Минеков разгласи щастливата вест, че планът за автогарата в Созопол най-сетне е координиран от НИНКН.

Повече от два месеца по-късно, обаче към момента в Община Созопол няма получено писмо с утвърждение на плана.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР