Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и

...
Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Ако парламентът реши, ще търсим варианти за АЕЦ Белене

Срещата на високо ниво сред българския министър председател Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин мина в един прям разговор, който завърши с съответен резултат – ясното политическо обръщение от страна и на двамата, че част от „ Турски поток “ ще минава през България, само че към момента не е конкретизирано каква част от този газ ще бъде превозен и каква част търгуван. Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Това вест, която поставя едно доста положително начало, само че оттук насетне следва работата по техническите елементи, по правните елементи на един подобен план - нещо, което следва да уточним на равнище министри, на равнище сдружения. Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от „ Турски поток “ ще бъде превозен, каква част ще бъде търгуван през така наречен газов хъб на територията на България, което на процедура съставлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от разнообразни източници, и въпреки това съставлява една платформа за търговия с природен газ, следва да разберем в границите на тези диалози, които следва да проведем “, сподели министър Петкова.

Тя изрично съобщи, че всичко, което следва да се направи, ще бъде напълно съобразено с условията на Европейска комисия във връзка с разпоредбите за конкуренция, разпоредбите, свързани с природния газ, както и на цялостната визия и идея на Европейски Съюз във връзка с енергетиката. На срещата Путин – Борисов министър председателят сложи доста отчетливо нашия народен интерес. Оттук нататък има една доста ясна визия по какъв начин той да бъде предпазен, разяснява Петкова.

„ Русия има интерес да продава съветския природен газ в Европа. Ние също имаме нашия интерес и той е България да остане фактор на газовата карта на Европа. С реализацията на плана „ Турски поток “ една огромна част от преноса, който към сегашния миг минава през България, в действителност към този момент няма да минава, в случай че ние не създадем по този начин, че да реализираме такива резултати, които да ни дадат опция да не бъдем заобиколени от огромните инфраструктурно планове в региона на природния газ “, сподели тя.

Що се отнася до АЕЦ „ Белене “, в случай че Народното събрание вземе решение и даде мандат на държавното управление да работи в тази посока, това, което се предлага като вид, е обвързвано с опцията да се търсят разновидности за реализация на плана, при доста ясно обрисувани параметри, акцентира Теменужка Петкова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР