Срещата на високо равнище Китай-Централна Азия случайно съвпадна с подобно

...
Срещата на високо равнище Китай-Централна Азия случайно съвпадна с подобно
Коментари Харесай

Китай принуждава партньорите си към развитие и разцвет

Срещата на високо ниво Китай-Централна Азия инцидентно съответства с сходно събитие на западната група страни, на Г-7 в Хирошима. И контрастът е много явен.

Лидерите на Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан не хвърлиха предизвикателство към Запада, това не е азиатския жанр на държание. В Сиан си правеха нещо свое - възнамеряваха в какво ще се трансформира ядрото на Евразия в обозримо време.

Би било доста впечатляващо, в случай че в декларацията на срещата се появят следните изречения: “Днес Западът споделя на 100 и половина страни по света - спрете да си партнирате с Китай и Русия, присъединете се към нашите наказания против тях. В отговор на това ние в Сиан демонстрираме на себе си и на целия свят какво ще загубим, в случай че преминем към западния лагер. И към момента не знаем какво ще получим ”. Но окончателният документ, несъмнено, не споделя това.

Какво ще изгубят, в случай че се оставят да бъдат вкарани в западния лагер, се вижда от основната тирада на китайския водач Си Цзинпин. Споменават се нови предприятия, търговски пътища, просветителни и културни стратегии. Между другото на срещата на върха доста радостно беше разисквана съветската самодейност за затваряне на транскаспийския търговски път посредством създаване на изчезналата връзка - железопътната линия до Иран. Това е за тези, които към момента се пробват да ни обяснят, че " Китай лишава Централна Азия от Русия ". Фактът е, че е правилно противоположното: той го интегрира в единна система, покриваща по-голямата част от континента. Русия също е част от тази система.

Говорейки за това дали тези страни ще се причислят съществено към актуалните и бъдещи наказания против Москва или Пекин: в Сиан бяха реализирани съглашения за нови ограничения за улеснение на комерсиалните условия. И се подписа Договор за другарство и добросъседство за развиването на района през XXI век. Със съответните взаимни отговорности.

Ако всички тези документи бяха признати преди няколко десетилетия, те биха изглеждали като празни фантазии. Необходим е дълъг опит в връзката сред страните от Евразия, най-вече в границите на ШОС, с цел да се уверим, че всички тези механизми работят, създавайки работни места и вероятности за национално развиване.

Сега за спецификата на обстановката. Вероятно сте забелязали, че всевъзможни срещи на високо ниво на ШОС, БРИКС и други сходни механизми просто не попадат в осведомителното пространство на „ интернационалните “ англоезични медии. И в този момент е същото. Но събития като упоменатата среща на върха в Хирошима стигат до такава степен. И контрастът със случилото се в Сиан е явен. В Хирошима заплашваха и се опитваха да забавят развиването на доста други страни. Окончателният документ от срещата в Хирошима е окончателният документ в Сиан, единствено че тъкмо наобратно. Във втория случай виждаме обозначаването на хоризонтите на съдействие и разцвет. В първия – общоприета за днешния Запад комбинация от боязън и ненавист. Вместо проекти за развиване има наказания, които може би към този момент са засегнали половината от популацията на света.

Японските медии ни припомниха: добре, но за какво непрекъснати приказки за Украйна. Основният зложелател на Запада не е Русия, а Китай и японското президентство се опита с всички сили да прокара тази концепция. Срещата на на Г-7 е главно за това по какъв начин да се оправим с Китай. По-конкретно става дума за това, че Китай „ принуждава “ десетки разрастващи се и други страни да си сътрудничат, като сякаш ги въвлича според. И ето доста пасажи в окончателния документ по китайската тематика. А какво сподели екипът в Хирошима за Русия и новите наказания за нея и всички, които са приятелят с нея, си го знаем.

Ясно е, че китайските медии освен виждат този контрастност сред двете срещи на високо ниво, само че интензивно ги употребяват, с цел да покажат разликата. Разликата сред това, което една икономическа суперсила предлага на света и какво втората.

И се оказва, че главният резултат от срещата в Сиан даже не е очертаването на вероятностите за съдействие на Китай с един, въпреки и значим район. Тук по-скоро въпросът е да се отстранен рисковете от развиването на подобен район в атмосфера на напън и принуждаването му към беднотия и настъпателност. И дано не забравяме, че други райони на света следят този контрастност и си вършат заключения.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР