Срещата на върха на НАТО в Мадрид завърши с решения,

...
Срещата на върха на НАТО в Мадрид завърши с решения,
Коментари Харесай

След срещата на върха: НАТО прие нова стратегическа концепция за 10 години

Срещата на върха на НАТО в Мадрид приключи с решения, които ще трансформират алианса в идващите 10 години. Пактът ще укрепи силите си на изток, ще одобри две нови страни и ще се концентрира върху защитата на страните - членки. Създаден беше и фонд за нововъведения в размер на 1 милиард $, който ще предизвиква развиването на технологиите.

Срещата на НАТО, която се организира на 29 и 30 юни в Мадрид взе няколко основни решения, едното от които - да одобри нова стратегическа идея за алианса за идните 10 години и да бъде взето решение за подсилване на Източния фланг.



Това, което стана ясно от брифинга на президента Румен Радев е, че към този миг България е част от напъните за подсилване на източния фланг и Италия остава рамкова страна на многонационалната бойна група, която ще бъде основана на наша територия, а Съединени американски щати остават страната, която способства с една рота " Страйкър ". На този стадий решението за подсилване на източния фланг е на високо политическо равнище, само че решението дали и по кое време батальонните бойни групи ще бъдат надградени до равнище бригади, следва да бъдат взети.



" На тази среща беше призната новата стратегическа идея на НАТО след 2010 година, която връща алианса към неговата същностна задача - да бъде поръчител за суверенитета и териториалната целокупност и сигурността на всяка страна - членка. Това решение има значими последствия за всички страни - членки - да укрепват своя защитителен капацитет и изключително значимо за нас от Източния фланг - да развиваме своята логистичната си система, инфраструктура и съгласуваност. За България значи да работим интензивно и да използваме финансовите механизми на НАТО, тъй че ние да развиваме тази свързаности в това число тръбопроводи за гориво, шосейна, железопътна съгласуваност, вложения в пристанища и летища ", съобщи Радев.



Русия за първи път беше оповестена за най-значимата и директна опасност за сигурността на страните членки, а Китай - за световно предизвикателство. Беше решено да бъде окрупен източният фланг на алианса от Балтийско до Черно море. Официално - ще бъдат отправени предложения към Швеция и Финландия да се причислят към алианса, откакто двете страни съумяха в договаряния с Турция да разсеят турските възражения по този въпрос.







След края на срещата на върха генералният секретар Йенс Столтенберг и американският президент Джо Байдън дадоха финални конференции.



" Изправени сме пред епоха на стратегическа конкуренция. Свидетели сме на стратегическо партньорство сред Москва и Пекин. Нарастващата напористост на Китай и неговите силови политики имат последствия за сигурността на съдружниците и сътрудниците от НАТО. Китай не е наш съперник, само че би трябвало ясно да виждаме провокациите, които съставлява. Договорихме се да засилим политическата и практическа поддръжка за всички други сътрудници, които са под риск от съветска експанзия, в това число Босна и Херцеговина, Грузия и Република Молдова ", съобщи Йенс Столтенберг.



" В идващите дни планираме да обявим още 800 милиона $, в това число съвременни западни противовъздушни средства за Украйна, а също в допълнение артилерийско въоръжение и муниции, противобатарейни радари, спомагателни муниции за ракетни системи за залпов огън ХАЙМАРС, които към този момент са доставени на Украйна и спомагателни бройки ХАЙМАРС от други страни ", сподели Джо Байдън.

По тематиката работиха: Александър Марков, Цветелина Йорданова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР