Средствата за земеделските производители бяха обещани от всички политически сили.

...
Средствата за земеделските производители бяха обещани от всички политически сили.
Коментари Харесай

Заради натиска на украинското зърно: Зърнопроизводството е пред колапс

Средствата за земеделските производители бяха обещани от всички политически сили. Те бяха оповестили подготвеност да ги внесат сред първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, само че по време на гласуването стана някакво разминаване, направи се политическа игра и средствата не бяха гласувани. Това сподели Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара.

" Какво беше дадено? Тези 442 млн. лева, които поискахме от украинската помощ бяха за всички чувствителни браншове, изключващи зърнопроизводството. На УС на Националната асоциация се одобри декларация и зърнопроизводителите да бъдат включени, тъй като те не са получили до момента нищо през годините ", добави той.

По думите му пред националната телевизия, следва либерализиране на всички артикули от Украйна и това ще засегне освен България, само че и всички европейски страни, като сега вървят стачки в Германия, Полша, Гърция, Литва, Румъния. Според Костадинов в основата на тези митинги е неуспехът на " Зелената договорка " и невъзможността на Европейската комисия да се разплати за поставените задания.

" С условията, които сложиха на всички европейски производители, и свободата, която имат украинските производители, на тези цени ние не можем да издържим ", акцентира Костадинов.

Той съобщи, че зърнопроизводството е секторът, който носи селското стопанство " на тил ", а сега секторът е в колапс, поради натиска на украинското зърно.

" В доста региони на страната има изкуствено повишени ренти. В доста страни това е контролирано, като рентата се дефинира на правилото на приход-разход. Във Франция се контролира от общините. В България рентата е най-големият разход ", сподели още Костадинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР