Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер, а

...
Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер, а
Коментари Харесай

Фирмите в Бургаско скромни - на 8-о място са по искания за подкрепа за технологична модернизация по ПВУ

Средствата са за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт, а съфинансирането е до 50%

Фирмите от Бургаска област са на седмо място по брой претенции и на осмо по стремежи размер на поддръжката за софтуерна рационализация по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) . Това сочи информация от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Най-много компании от областите Пловдив, Варна и Русе, отвън столицата, са кандидатствали по първата процедура по ПВУ. Тя е по линия на МИР. Към нея имаше голям интерес от страна на дребните и междинни предприятия, показват от министерството.

Подкрепа за софтуерна рационализация на своя бизнес са декларирали общо над 2500 претенденти в цялата страна за безвъзмездната помощ в размер над 620 млн. лева Общо декларираните разноски по плановете са над 1 милиарда лева Към финалната фаза на оценката минаха към 2000 компании.

От Пловдив са подадени 358 планови оферти за безплатна помощ от близо 104 млн. лева, от Варна – 146 за над 31 млн. лева, Русе – 134 за над 26 млн. лева От Благоевград са подадени 126 плана за над 29 млн. лева по процедурата.

От Стара Загора са подадени 116 планови оферти за над 33 млн. лева, което е повече от декларираната помощ от варненските, русенските и благоевградските компании. От Бургас са кандидатствали 89 плана за над 20 млн. лева , а от област Пазарджик - 86 плана на над 27 млн. лева Т.е. сдруженията от Пазарджик имат по-малко претенции, само че на по-голяма стойност. 

От Велико Търново, Шумен, Плевен и Враца са кандидатствали сред 50 и 60 компании за безплатна помощ към 13 млн. лева за всяка област. Тези области имат надлежно по 55, 60, 51 и 50 подадени плана за възобновяване на софтуерния парк на компаниите.

От бизнеса в София-град, обичайно като при други процедури, има най-вече претенденти - 650 плана за близо 112 млн. лева Най-малко оферти по първата мярка на ПВУ има от областите Видин (9 броя), Търговище (23 броя), Ямбол (24 броя) и Разград (25 броя).

Процедурата „ Технологична рационализация “ беше ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия, а документите се подаваха напълно онлайн през системата ИСУН 2020.

До Нова година ГДЕФК към Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласява листата с утвърдените за финансиране планове от цялата страна.

За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева Средствата са за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат вложени общо 260 млн. лева

Припомняме, че в границите на няколко седмици министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната, показват от пресцентъра на МИР. По време на мобилните приемни той и екипът му разясняваха пред представители на бизнеса, регионалните шефове и кметовете опциите да аплайват по тази и останалите процедури по ПВУ, както и по европрограмите в размер на над 5 милиарда лева, които предстоят да бъдат отворени за ново кандидатстване.

За рекордно къс период бяха утвърдени от Европейска комисия двете нови европрограми по линия на МИР за общо над 5 милиарда лева - Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева (изпратена на 16 август и утвърдена на 3 октомври) и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева (изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември).
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР