Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили

...
Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили
Коментари Харесай

Кабинетът одобри как да бъдат разпределяни даренията за борбата с коронавируса

Средствата от даренията за предварителна защита и лекуване на COVID-19, постъпили в разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка, ще бъдат употребявани само за тази цел. При даренията, без значение под каква форма са направени, категорично упоменатата воля на донорите да се съблюдава. Това реши Министерският съвет на база отчет от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, оповестиха от държавната осведомителна работа.
Министерството на здравеопазването ще дава информация на Националния действен щаб за битка с COVID-19 и на формалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за предпазване в склада на Българския червен кръст дарения в натура.
Националният действен щаб за битка с COVID-19 ще дава оферти, както във връзка с типа на закупуваните персонални защитни средства, дезинфектанти, проби, лекарствени артикули, консумативи, здравна и лабораторна инсталация и други, по този начин и във връзка с крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени артикули, инсталация и проби за диагностика.
Когато се касае за персонални защитни средства и дезинфектанти, предложение за систематизиране ще дава Логистично-координационният център с началник основен комисар Николай Николов.
Направените от Националния действен щаб и Логистично-координационния център оферти за систематизиране ще бъдат одобрявани от министъра на опазването на здравето, по районни здравни инспекции (РЗИ).
Конфискуваните в интерес на страната движимости от Агенция „ Митници “ и предоставени на Министерство на здравеопазването ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, посредством районните здравни инспекции (РЗИ), на територията на цялата страна.
Всяка районна здравна ревизия ще провежда разпределението на продуктите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в сходство с направеното от Логистично-координационния център общо систематизиране.
Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система и Логистично-координационният център координират дейностите си и всекидневно правят оценка на потребностите на лечебните заведения и институциите по отношение на разпространяването на COVID-19. Приоритетно защитни средства ще бъдат обезпечавани на лечебните заведения за болнична помощ – структурите и отделенията, в които се лекуват заболели с COVID-19, центровете за незабавна здравна помощ, РЗИ, гранична полиция, екипите на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, ситуирани на граничните пунктове, органите на Министерство на вътрешните работи и обществените структури, които работят с уязвими групи от популацията. Тези потребности се обезпечават посредством средства от бюджета на Министерство на здравеопазването, по оперативни стратегии и дарения. Медицинската инсталация се обезпечава за потребностите на лечебните заведения също със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването, по оперативни стратегии и дарения.
Чрез държавното сдружение „ Бул Био-НЦЗПБ “ ЕООД се закупуват персонални защитни средства възмездно и се дават против възнаграждение на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и други Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите.
Лекарствени артикули също ще се обезпечават за сметка на лечебните заведения – непосредствено или посредством „ Бул Био-НЦЗПБ “ ЕООД, както и под формата на дарения, при съблюдаване на нормативната уредба.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР