Средногодишната инфлация в България за 12-те месеца на 2022 г.

...
Средногодишната инфлация в България за 12-те месеца на 2022 г.
Коментари Харесай

Инфлацията в България през 2022 г. се доближи до 1998 г.

Средногодишната инфлация в България за 12-те месеца на 2022 година е най-високата от 1998 година, когато цените към този момент бяха почнали да се успокояват след хиперинфлацията в страната. Поскъпването на живота в този момент надминава и 2008 година, която бе белязана от бурен растеж на строителството, на икономическия напредък и на заплатите.

За 12-те месеца на предходната година кошницата от артикули и услуги в България е поскъпнала с 15.3%, демонстрира формалната статистика на Национален статистически институт. За съпоставяне, през 1998 година индикаторът доближава 18.7%. Това е и първата картина, която демонстрира сумарния резултат от повишението на цените през миналата година, белязана от войната в Украйна, рекордните цени на силата и възобновяване на търсенето след Коронавирус пандемията.

Статистиката демонстрира, че за миналата 2022 година съществени хранителни артикули са поскъпнали шоково. Най-ясните образци са при хляба, олиото и млякото, чиито цени се покачиха с към една трета в границите на 12 месеца. Въпреки поевтиняването им в последните месеци, от януари до декември всеобщите автомобилни горива също порастват с към една трета. Топлоенергията, твърдите и газообразните горива нарастват с сред 20 и 100%.
Инфлацията през декември
През празничния декември, прочут с по-голямото ползване, инфлацията се задържа на равнището от предния месец, а точно 16.9% (сравнен със същия месец на 2021 г.). Това е реалност след два следващи месеца на закъснение на темпа на повишението на цените. Месечната инфлация (декември по отношение на ноември 2022 г.) се форсира минимално до 0.9%.



Спрямо ноември най-вече се покачва цената на краставиците – с 26.6%, следвана от яйцата – с 11.8%. Очаквано за декември, когато доста хора пътуват, интернационалните полети са поскъпнали с 46.9%, а пакетните почивки – с 18.3%. Хотелските услуги нарастват с 10.8%.

Централното газоснабдяване предстоящо нараства с 14.9%, откакто през месеца енергийният регулатор увеличи внезапно цената на природния газ с към 20%. Това е и повода метанът също да нарастне – с 2.3%. Сред останалите горива нараства и пропан-бутанът, въпреки да е най-евтиното гориво за момента – с 2.7%.

Същевременно през декември някои горива поевтиняха – всеобщият бензин А95 със 7%, а дизелът – с 6%.

Поддръжката и ремонтът на коли нараства с 1.5%, а аварийните елементи за тях – с 0.9%.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисока инфлация инфлация инфлация в България растеж на инфлацията растеж на цените ПоследниНай-четениБюджет и финанси 44 Инфлацията в България през 2022 година се приближи до 1998 година Бюджет и финанси 92 Отварянето на Китай ще даде подтик на закъсалата стопанска система Иновации 412 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Политика 180 „ Коктейлът е по-слаб “: Световният хайлайф се върна на икономическия конгрес в Давос Политика 11890 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Политика 6632 Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “ Транспорт 5818 Буферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пасажери Компании 4646 „ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo Всички новиниОще от Бюджет и финанси Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР