Средно с петдесет стотинки до лев по-скъпи са сезонните плодове

...
Средно с петдесет стотинки до лев по-скъпи са сезонните плодове
Коментари Харесай

Между 50 ст. и 1 лев са поскъпнали зеленчуците в Благоевград тази година

Средно с петдесет стотинки до лев по-скъпи са сезонните плодове и зеленчуци на пазара в Благоевград спрямо предходната година. Според търговците покачването се дължи най към този момент на скъпите горива. По техни наблюдения хората купуват все по-малко количество, с цел да спестят пари.

На кооперативния пазар в Благоевград множеството артикули са родно произвеждане. В момента най-търсени са зеленчуците за туршии и лютеница, както и за заледяване. Докато при някои артикули покачването в цената е минимално, с по 20 или 30 стотинки, при други доближава до лев. Доматите и краставиците са измежду най-скъпите.

" Ето в този момент тези чушки тук, дето са 2,50, предходната година бяха 1,80 лева Скъпо е, несъмнено, но какво да правиш, би трябвало да се яде, зимата не знаеш до каква степен ще стигнат нещата, би трябвало да осигурим най-малко главното ", споделя Лиляна Христова.

Сравнявайки цените на туршиите по магазините с домашно приготвените, множеството хора избират да си ги създадат у дома. Тази година обаче ще подготвят доста по-малко.

" Ще направя малко, само че малко. Правя бърза туршия с карфиол, с морковчета и зеле, това е. Става за 3 дни и може след това да си го ядеш ", изясни Любка Йорданова.

Търговци описаха,че с цел да запазят клиентите си са предпочели по-ниска облага.

" Като хванем от горивото, след това, амортизацията, като се счупи нещо, отиваш и след това коства по-скъпо ремонтът. Всичко се калкулира и облагата се понижава ", разяснява Росен - търговец.

Тази година минимум е нарастването при цената на ябълките. Килограмът коства сред лев и двадесет стотинки до 2 лв..

Вижте още в репортажа на Владислава Миланова

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР