Средно с 0,6 на сто се увеличават разходите за заплати

...
Средно с 0,6 на сто се увеличават разходите за заплати
Коментари Харесай

Жегата вдига разходите за труд, ще свали БВП с 0,4%

Средно с 0,6 на 100 се усилват разноските за заплати у нас поради високите температури от началото на май до началото на август.

Това демонстрира разбор на специалистите на компанията за застраховка на търговски заеми " Алианц Трейд " (Allianz Trade), предава Българска телеграфна агенция.

Научни проучвания потвърждават, че при горещо време продуктивността на труда понижава поради нужда от понижаване на работно време, закъснение на дейностите, повече неточности, както и поради растеж на спомагателни разноски за работодателите. Като изключително проблематични се смятат дните с температури над 32 градуса по Целзий, като в България за интервала 1 май - 4 август са регистрирани 16 такива дни.

Анализаторите прогнозират, че жегата може да докара и до 0,4 процентни пункта загуба от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната.

Негативните последствия от жегата за България обаче са по-малки от предстоящите загуби на световно равнище, където упованията са за спад на Брутният вътрешен продукт от 0,6 процентни пункта. По-тежка е и обстановката в други страни от Южна Европа, като в Гърция нарастването на разноските за заплати се прави оценка на 1,4 на 100, а свиването на Брутният вътрешен продукт - с 0,9 процентни пункта.

В Испания обстановката е още по-сложна с 1,5 на 100 растеж на разноските за заплати и 1 процентен пункт загуба от Брутният вътрешен продукт. В Италия упованията са за 0,8 на 100 повече разноски за заплати и 0,5 процентни пункта понижаване на Брутният вътрешен продукт. С 47 дни с температури над 32°C за обсъждания интервал икономическите последствия в Китай са съществени - 1,9 на 100 увеличени разноски за заплати и 1,3 процентни пункта загуба от Брутният вътрешен продукт.

Докладът обръща внимание на прогнозите, съгласно които световното стопляне може да докара до общо понижение на работните часове по света с 2,2 на 100, което е еквивалентно на 80 млн. позиции на цялостно работно време. 

" Използването на климатици не може да бъде просто и универсално решение на казуса. В някои случаи технологията не е използвана (работа на открито), а в други е финансово недостъпна. В същото време всеобщата приложимост на климатици би нараснала доста потреблението на сила. Това от своя страна може да докара до ускорение на световното стопляне, в случай че се употребяват огромни количества изкопаеми горива. Затова бързото прекосяване към зелени енергийни източници е от основно значение ", се споделя още в отчета.

Според специалистите на " Алианц Трейд " отрицателните последици от високите температури могат да се понижат с подобаваща подготовка, защото за разлика от други естествени бедствия интервалите на горещини могат да бъдат планувани. В дълготраен проект са нужни промени в градската среда, като софтуерни промени в постройките, повишение на енергийната успеваемост, нововъведения в инфраструктурата.

Трябва да се търсят и нови решения за повишение на продуктивността на труда, в това число тактики за смяна на работното време с нарастване в ранните утринни и късните вечерни часове.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР