Средно 100 деца годишно с диабет и редки ендокринни заболявания

...
Средно 100 деца годишно с диабет и редки ендокринни заболявания
Коментари Харесай

Около 100 деца с диабет и редки заболявания са обхванати от общинската програма за индивидуална грижа във Варна

Средно 100 деца годишно с диабет и редки ендокринни болести са обхванати от програмата на Община Варна за самостоятелна грижа в просветителните институции. По програмата се образоват медицински експерти, педагози и родители. Фокус на образованието е оправянето с ежедневните грижи за деца с диабет, посещаващи учебни заведения, детски ясли и градини и центрове обществени услуги.

Програмата е основана през 2019 година Тя е създадена взаимно с Варненското сдружение по детска ендокринология и е единствена в страната. И тази година Община Варна обезпечава средства за образование, както и за правене на самостоятелни проекти за грижа за децата с тези болести.

За всяко дете, обхванато от програмата, е направен самостоятелен проект. Той съдържа скъпи инструкции за държанието на медицинските лица, педагозите и родителите освен при ежедневната им грижа, само че и за съответно държание при положение на покачване или намаляване на кръвната захар и обвързваните с това положения. При всеки новооткрит случай на диабет на дете в детско заведение или учебно заведение се прави самостоятелно образование на личния състав, който поставя грижи за детето.

Дългосрочната цел, която програмата към този момент е постигнала, е да усъвършенства грижите за децата с диабет в детските, образователните и обществените заведения на територията на Община Варна. Така няма потребност родителите да напущат работа, с цел да мерят равнищата на кръвната глюкоза и да слагат инсулин, до момента в който децата им са на детска градина или на учебно заведение, оповестяват експертите, които работят по програмата. С времето подготвените медицински фрагменти придобият спомагателни познания и убеденост в ежедневната си работа с деца с диабет и редки ендокринни болести.

От началото на програмата са извършени 8 обучителни семинара, водени от проф. Виолета Йотова, шеф на Първа детска клиника към УМБАЛ " Св. Марина “ и други водещи експерти в региона на детската ендокринология и редките заболявания. Тази година следва още едно образование, по време на което програмата на Община Варна ще бъде показана и пред специалисти от други общини. Съвместно с Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ се приготвя филмът " Грижа за деца с диабет “, в който е отразен опитът, насъбран през петте години на програмата. Представени са характерни случаи и обстановки, както и тяхното превъзмогване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР