Средните температури за първите десетина дни от ноември бяха с

...
Средните температури за първите десетина дни от ноември бяха с
Коментари Харесай

ПРОГНОЗА: Проф. Георги Рачев разкри каква зима ни очаква

Средните температури за първите десетина дни от ноември бяха с 5-7 градуса над нормата. Вече се усеща захлаждането, което чакаме от много време. То не е ужасно, тъй като температурите отново остават малко по-високи от присъщото за средата на ноември. Това сподели климатологът проф. Георги Рачев.

Тази седмица до изборите ни чака такова време – малко по-сиво, мъгли ще има на много места, няма я към този момент цветната багра от падащите листа. Идва схлупеното сиво време, което продължава до първия снеговалеж, съобщи пред " Новин.бг " проф. Рачев.

По думите му първият снеговалеж се чака в деня след изборите - 15 ноември.

В понеделник и вторник вероятно ще имаме снеговалеж. Снеговалежите ще бъдат на доста лимитирани места, надали ще се образува някаква сериозна и трайна снежна завивка. Засега има възможност на местата над 1000 метра надморска височина тя да е от порядъка на 5-6 сантиметра. И в ниското по всяка възможност ще забележим някаква снежинка, означи климатологът.
свързани новини6021преди 18 часа61694на 26.10.2021
По-чувствителното захлаждане ще се усети най-много в оптималните температури, които към този момент ще бъдат от 7-8 до 10-11 градуса. В понеделник и вторник ни чакат мразовити сутрини, а от 20-21 ноември ни чака още един интервал на снеговалеж и по-ниски температури. Нищо чудно на 16-ти и 17 ноември в котловинните полета на Югозападна България да следим ледени дни, каквито не сме виждали от предходната година – т.е. оптималните температури да не бъдат над 0 градуса, разяснява проф. Георги Рачев.

Т.е. ще ни стане много студено на фона на това, което беше до този миг. Иначе, нищо значително, вървим с бодра крачка към зимата със напълно обикновено, късноесенно време, добави той.

При всички положения тази ще бъде по-студена от предходната. Това не значи, че ще бъде пикантен мраз, тъй като предходната беше втората най-топла зима, откогато съществуват метеорологични наблюдения в България. Зимата ще бъде с естествени температури, от порядъка на 0,5 до 1 градус по-високи по отношение на дългогодишната климатична норма. При преваляванията постоянно има доста съмнения. Някои от международните модели предсказват естествени превалявания за зимата, даже малко по-малки от естественото, до момента в който основният метеоролог на едно от приложенията, което съвсем всички имат в телефоните си, сподели, че най-малко при започване на зимата доста постоянно ще бъдем спохождани от средиземноморски циклони, т.е. времето ще бъде динамично и валежно, уточни проф. Рачев.

Предстои да забележим какво ни чака, само че при всички положения ще има мраз, ще има лед, ще има и хубави топли дни. Сняг при всички положения ще има. Първата трайна снежна завивка, която може да се задържи 2-3 дни, нормално е към и след 8 декември. Дотогава даже през ноември чакаме два относително дребни снеговалежа и трайна снежна завивка не се чака. Засега нищо грандиозно, ужасно и трагично не ни чака. като зима, ще има от безусловно всичко, може би с по-малко сняг в ниските елементи на България, сподели още проф. Георги Рачев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР