Средните работни часове на седмица в Европа варират в широки

...
Средните работни часове на седмица в Европа варират в широки
Коментари Харесай

Работното време в Европа: Балканите - с най-много работни часове, Скандинавието – с най-малко

Средните работни часове на седмица в Европа варират в необятни граници. По-специално страните с по-голям брой работещи на ненапълно работно време регистрират по-кратка междинна работна седмица.


През последните години моделите на работа се трансформират. По време на пандемията COVID-19 в Европейски Съюз се усилиха процентите на работещите от вкъщи. Някои компании към този момент дават по-гъвкави благоприятни условия за работа от разстояние, написа „ Евронюз “.

В няколко страни се тестват и четиридневни работни седмици със същото работно натоварване. През 2022 година заетите лица в Европейски Съюз на възраст 20-64 години са работили приблизително 36,2 часа седмично. Това е с 24 минути по-малко от данните отпреди пандемията през 2019 година

И по този начин, в кои страни е най-дългото и най-краткото работно време?

През 2022 година междинният брой на действителните седмични работни часове на съществена работа в Европейски Съюз варира от 32,4 часа в Нидерландия до 39,7 часа в Гърция и Румъния. Това включва както работещите на цялостно, по този начин и на ненапълно работно време на възраст сред 20 и 64 години.

Хората в балканските страни работят най-вече часове през седмицата.

При сравнението на европейските страни, за които е налична тази информация, най-дългата работна седмица е била в Турция - 42,9 часа през 2020 година, което са последните данни.


Турция е следвана от Черна гора (42,8 часа, данни за 2020 г.) и Сърбия (42,3 часа). Това са страните, в които междинната дълготрайност на работната седмица е повече от 40 часа.

Гърция и Румъния са следвани от Полша (39,5 часа), България (39,2 часа) и Северна Македония (39 часа).

Всичко това демонстрира, че хората в балканските страни имат най-дълги междинни работни часове на седмица.

В листата на страните с най-кратка междинна дълготрайност на работната седмица през 2022 година са Нидерландия (32,4 часа), следвана от Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете с по 34,6 часа).

В Обединеното кралство (36,4 часа през 2019 г.) междинната дълготрайност на работното време е същата като тази в Европейски Съюз. Франция и Италия (и двете 36,2 часа) имат малко по-ниски стойности от междинните за Европейски Съюз. Хората в Испания са работили 36,5 часа седмично, което е единствено с 6 минути повече от междинното за Европейски Съюз.

Всичките пет скандинавски страни са имали по-кратка междинна работна седмица от междинната за Европейски Съюз./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР