Средните месечни брутни възнаграждения в България са се повишили с

...
Средните месечни брутни възнаграждения в България са се повишили с
Коментари Харесай

Заплатите в България се увеличиха с над 12 процента за година

Средните месечни брутни хонорари в България са се повишили с 12,2 % през първото тримесечие на 2019 година по отношение на година по-рано, демонстрират настоящите данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо последните месеци на м.г. покачването е 3,2 %.

В публичния бранш междинната брутна месечна заплата доближава 1 211 лв., а в частния бранш записва догонващ напредък до 1 207 лв..

Най-голямо e нарастването в икономическите действия " Операции с недвижими парцели " - със 17,9%, " Други действия " - с 16,9%, и " Образование " - с 14,8%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на 2019 година са:

- " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения " - 2 930 лв.

- " Финансови и застрахователни действия " - 1 994 лв.

- " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - 1 877 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:

- " Хотелиерство и ресторантьорство " - 729 лв.

- " Други действия " - 898 лв.

- " Строителство " - 920 лв.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на март 2019 година нарастват с 26.3 хиляди, или с 1.1%, по отношение на края на декември 2018 година, като доближават 2.32 милиона. В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Преработваща индустрия " и " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - надлежно 21.9 и 17.1%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР