Средната продължителност на живота в по-голямата част от държавите е

...
Средната продължителност на живота в по-голямата част от държавите е
Коментари Харесай

Средната продължителност на живота е по-висока от всякога

Средната дълготрайност на живота в по-голямата част от страните е нараснала. Намалени са и разликите в смъртността сред мъже и дами в последните 30 години.
Прочетете още
В ново научно проучване се преглежда на международно равнище междинната дълготрайност на живота. Водено от доктор Дейвид Атанс към университет а в Алкала, Испания, проучването взима данни от 194 страни из целия свят. Страните са разграничени на 5 клъстера, всеки един отговарящ на избран континент – Азия, Африка, Америка, Европа и Австралия.

Резултатите демонстрират, че във всяка една от изследваните страни междинната дълготрайност на живота е нараснала. Дори и мощно развити страни не престават да усъвършенстват междинната дълготрайност на живота, само че най-силно развиване откъм този аспект се следи в страните в Африка. Статистически се следи и понижаване в разликите в продължителността на живота сред другите страни.

Що се отнася до предстоящата дълготрайност на живота, разликата сред мъже и дами също се съкратява.  Според статистическия модел се предвижда разликите от ден на ден да отпадат, само че в междинната дълготрайност сред мъжете и дамите има разнообразни фактори. Начинът на живот при някои мъже може да ги предразположи към риск от увреждане или произшествия.

 Смъртността при мъжете може да се изясни и със загубата на Y-хромозома с напредването на възрастта – този феномен бива последван от нараснали опасности от сърдечно-съдови заболявания, фиброза и сърдечна дисфункция.

Според изследвания през 19 век междинната дълготрайност на живота по целия свят не е надвишавала 40 години. В идващите 150 години се следи забележителен прогрес в науката, който усъвършенства качеството на живот на хората. През 21 век междинната дълготрайност на живота в множеството страни е към 70 години.  По данни на Организация на обединените нации  мъжете имат междинна предстояща дълготрайност към 70,8 години, до момента в който при дамите тя е 76 години. В България междинната предстояща дълготрайност е 72,8 години.

Голям набор от фактори въздейства на междинната дълготрайност на живота. Средата, в която се живее може да способства за фактора стрес, който може да увеличи риска от ранна гибел. Начинът на хранене също е важен за качеството и продължителността на живота, като нездравословни мазнини и рафинирани захари могат да понижат продължителността на живота.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР