Средната брутна заплата за работа на пълен работен ден за

...
Средната брутна заплата за работа на пълен работен ден за
Коментари Харесай

Жените в Гърция получават 13% по-малко от мъжете

Средната брутна заплата за работа на цялостен работен ден за дамите в прилежащата ни страна е 1115 евро, сочи изследване 11 % от предприятията не се доверяват на жена на управителна служба в който и да е отдел или дирекция на предприятието
Работещите дами в Гърция получават 13 % по-ниско възнаграждение от мъжете, по-рядко заемат управителни постове и към момента се сблъскват с редица стандарти в работата си, оповестява Българска телеграфна агенция. Това са заключенията от изследване на Гръцката федерация на предприятията, която е „ съществена, самостоятелна работодателска организация, представляваща груповото виждане на индустрията и по-широката бизнес общественост в Гърция “, написа в формалния уебсайт на Европейски Съюз.

Проучването демонстрира, че междинната брутна заплата за работа на цялостен работен ден за дамите е 1115 евро, което е с 13 % по-малко от тази на мъжете (1284 евро), а 53 % от предприятията имат нулево или доста лимитирано присъединяване на дами (до 15 процента) в управителните си препоръки. Освен това 11 % от предприятията не се доверяват на жена на управителна служба в който и да е отдел или дирекция на предприятието.

Проучването, показано на общо заседание на Федерацията, демонстрира също, че 9 от 10 предприятия са съгласни, че равенството сред половете е доста значимо, само че 83 % нямат съответни цели за възстановяване на равенството, нито наблюдават някакви съответни индикатори за съществуването му.

Според данни от 2022 година дамите съставляват 51,7% от популацията на страната и 47,6 % от общия брой на работещите в Гърция. В същото време процентът на безработните дами (64,2) е доста по-висок от този при мъжете.

„ Изключително значимо е да поддържаме предприятията и да им предлагаме нужните принадлежности, с цел да могат да осъзнаят, че въпросът за равенството е фактор за оцеляване, развиване и определяне на връзки на доверие в обществото “, сподели ръководителят на Федерацията Димитрис Папалексопулос.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР