Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина

...
Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина
Коментари Харесай

Мистерията падна, ето ги истинските заплати в IT сектора

Средната брутна заплата в ИТ бранша е 2 и половина пъти по-висока от междинна заплата за страната. Според данните на Национален статистически институт за септември трудовото заплащане в бранша е 4276 лева, а за страната - 1787 лв.. 

Национално изследване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, преглежда вероятностите за развиване в ИТ бранша. Анализът на резултатите от изследването разкрива забавни елементи за размера на заплащането на ИТ експертите в България и темпа на растеж на заплатата с насъбраните години опит. Според данните, половината начинаещи ИТ експерти получават чиста заплата до 1500 лева Въпреки това равнището на задоволеност на младшите експерти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ специалистите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Позитивно е, че експертите в ИТ бранша имат най-хубави вероятности за растеж на заплатата с струпване на стаж. Докато единствено 10% от начинаещите експерти получават приблизително или над междинното заплащане за бранша, единствено след 2 години насъбран опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от интервюираните получават междинната за бранша заплата или по-висока. За най-опитните ИТ специалисти - тези с над 10 години опит - този % е към този момент над 75%.

При интервюираните специалисти от други браншове размерът на заплатата нараства със доста по-бавни темпове.

За сметка на това обаче  ИТ експертите и експертите по Човешки запаси са най-удовлетворени от изискванията на труд в компанията си. В същото време над 80% от интервюираните са подготвени да сменят работата си. Като претекст те означават по-високото заплащане и по-спокойната работна среда. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР