Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина

...
Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина
Коментари Харесай

Средната заплата в ИТ сектора у нас е над 4 000 лева и се очаква да расте още

Средната брутна заплата в ИТ бранша е 2 и половина пъти по-висока от общата междинна заплата за страната и надвишава 4 000 лв.. Това демонстрират настоящите данни на Националния статистически институт (НСИ) от септември за приходите в България. Средното заплащане в ИТ бранша в страната възлиза навръх 4276 лв..

Развитието на ИТ бранша

Национално изследване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, преглежда вероятностите за развиване в ИТ бранша. Анализът на резултатите от изследването разкрива забавни елементи за размера на заплащането на ИТ експертите в България и темпа на растеж на заплатата с насъбраните години опит.
 Кои са най-търсените ИТ експерти у нас през септември?
Кои са най-търсените ИТ експерти у нас през септември?

Към момента 1 150 тех работодатели от София, Варна, Русе, Бургас и Пловдив търсят чиновници за планове

Според данните половината начинаещи ИТ експерти получават чиста заплата до 1500 лв.. Въпреки това равнището на задоволеност на младите експерти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ специалистите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

ИТ експерти с до 1 година опит разрушават схващането, че заплащането в сферата е забележително още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ експерти означават, че получават заплата по-ниска от междинната за бранша. Нещо повече, близо половината от тях - 43% - са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лв..

Все отново, спрямо останалите промишлености, даже начинаещите ИТ експерти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лв., при начинаещите специалисти в другите браншове този % е доста по-висок - 76%.

Тоест, вероятността за растеж на заплатата в ИТ бранша остава по-голяма спрямо останалите промишлености.

Според изследването, експертите в ИТ бранша имат най-хубави вероятности за растеж на заплатата с насъбраните години опит. Докато единствено 10% от начинаещите експерти получават приблизително или над междинното заплащане за бранша, единствено след 2 години насъбран опит, процентът нараства на 34%.

При 5 години трудов стаж в сферата 63% от интервюираните получават междинната за бранша заплата или по-висока. За най-опитните ИТ специалисти - тези с над 10 години опит - този % е към този момент над 75%.
 Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ експерт
Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ експерт

Гост на Money.bg е ИТ пенсионерът Александър Попов
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР