Средната брутна заплата в държавните психиатрични болници нараства през последните

...
Средната брутна заплата в държавните психиатрични болници нараства през последните
Коментари Харесай

Проф. Хинков: 1827 лв.е била средната брутна заплата в държавните психиатрии през 2022 г.

Средната брутна заплата в държавните психиатрични лечебни заведения нараства през последните години и през 2022 година е достигнала до размер 1827 лева Това показва здравният министър проф. Христо Хинков в писмен отговор на въпрос от националната представителка от „ Демократична България “ Стела Николова. За съпоставяне той цитира числата за 2020 година – 1388 лева и 2021 година – 1655 лева

Най-високо през 2022 година е било междинното брутно трудово заплащане в ДПБ – Ловеч – 2042 лева, а най-ниско – в ДПБ – Бяла – 1577 лева, излиза наяве от отговора на министъра.

Във всички психиатрични стационари брутните лекарски хонорари са в диапазона сред 1900 и 2600 лева, а на завеждащите отделения варират доста – сред 2100 и 3900 лева При медицинските сестри също има разлики – сред 1600 и 2100 лева

В множеството психиатрични лечебници са изплащани в допълнение суми като ДМС веднъж годишно, най-често преди края на годината, само че има и такива (ДПБ – Кърджали и ДПБ - Ловеч), в които личният състав е бил подтикван финансово два пъти годишно.

Три държавни психиатрични лечебни заведения не покриват условията за брой личен състав, написани в стандарт „ Психиатрия “

показва още в отговора си министър Хинков. Това са ДПБ в Раднево, Кърджали и Церова кория. В други стандартът е затрупан единствено отчасти и една от тях е ДПБ – Нови Искър във връзка с медицинските сестри за отделенията с разнообразни типове грижи.

Особено тежък е кадровият недостиг в ДПБ – Кърджали, където се търсят 25 медици – психиатри, сестри, психолози, обществени служащи, санитари.

Значителни са разликите в цената на един лекарстводен и един храноден в държавните психиатрични лечебни заведения, излиза наяве пък от отговор на министър Хинков на различен въпрос на националната представителка Стела Николова, обвързван с активността на тези лечебни заведения. Динамиката в сумите, изразходвани за храна и за медикаменти през интервала 2018 година – 2022 година, не е изключително изразена, само че прави усещане разликата в пъти за обособените лечебни заведения и при двата индикатора.

Така да вземем за пример най-ниската стойност на лекарстводен през 2022 година е записана в ДПБ – Бяла – едвам 0,40 лева, следвана от ДПБ – Кърджали – 0,87 лева, до момента в който в ДПБ – Карвуна същият индикатор възлиза на 2,84 лева, а в Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм ДПБЛНА – на 2,21 лева

Най-ниската стойност на един храноден през същата година са записали ДПБ – Кърджали и ДПБ – Раднево – надлежно 1,99 лева и 2,01 лева, а най-висока – ДПБ – Пазарджик, където изхранването на пациентите е коствало по 6 лева дневно.

Към 31 август 2023 година общо 261 пациенти обитават дълготрайно – над 1 година

в държавните психиатрични лечебни заведения у нас, излиза наяве още от отговорите на здравния министър на въпросите на националната представителка Стела Николова.

Настанените на непринудено лекуване по обществени индикации са 134, с мярка за наложително лекуване по Закона за здравето – 57, и с насилствена здравна мярка по член 89 от Наказателния кодекс – 70 души, показва проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР