Сред причините човек да посети Версай е възможността да надникне

...
Сред причините човек да посети Версай е възможността да надникне
Коментари Харесай

В спалнята на Мария Антоанета

Сред аргументите човек да посети Версай е опцията да надникне и в персоналните палати на Мария Антоанета - кралицата, която я застига трагична гибел в разгара на Френската гражданска война. След цели седем години обширна реставрационна работа, пространството в двореца е към този момент отворено за гости - тъкмо в точния момент за неговата 400-годишнина.
 Мария-Антоанета, диамантените й гривни и против каква сума ги продадоха
Диамантите на Мария-Антоанета, които през днешния ден костват цяло положение

Някои неща са непреходни

Мария Антоанета заживява в кралския замък през 1774 година И сходно на предшестващите я особи, се чака да съблюдава строгите правила и графици, обилният метод на живот и събитията, които дефинират всекидневието ѝ в двора. Тя обаче има и едно обичано занимание, обвързвано с интериорен дизайн.

В парка на двореца във Версай Кралицата разполага и с така наречен Малък Трианон, който ѝ е подарен от брачна половинка ѝ Луи XVI. Тя взема решение да го преобрази като сътвори градини и други обособени за земеделие площи, в това число и такива за забавление.

Мария Антоанета обаче не пропуща да остави своя отпечатък и върху интериора на самия замък. Въпреки че архитектът Анж-Жак Габриел е нервиран от това ѝ начинание, тя се захваща да декорира няколко от персоналните палати, до които можело да се стигне единствено през загадка врата в нейната спалня. Именно в тези палати кралицата си е почивала от виновните си отговорности, забавлявала се е с най-близките си довереници и си е играла с децата си.

За да пресъздадат стаите, всяка от които е била тематична, откриватели, куратори и архивисти подробно преглеждат проекти, исторически документи, даже части плат, открити под дивани и столове.

Стаята Méridienne, да вземем за пример, е била основана, с цел да уважи раждането на първия наследник на Мария Антоанета. В интериора ѝ акцент е люляковият цвят. Кралицата обособява също и библиотека, както и Златна стая, въодушевена от очарованието ѝ от Древен Египет. На горния етаж пък са по-малките стаи, непокътнати за Мария Антоанета и нейните камериерки и прислужници.
 Château de Saran - първокласният палат на Moët & Chandon, в който шампанското е метод на живот
Луксозният палат на Moët, в който шампанското е метод на живот

Едно необикновено място в Североизточна Франция

Като буйна любителка на интериорния дизайн, Кралицата продължава да ремонтира и обновява обичаните си секрети пространства до 1788 година Година по-късно, когато революционери щурмуват Версай, тези стаи се оказват и потребни и служат като укритие, въпреки единствено краткотрайно, написа Town&Country.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР