Сред основните причини за тази тенденция е ръстът на електронната

...
Сред основните причини за тази тенденция е ръстът на електронната
Коментари Харесай

Активните потребители на кешбек услугите у нас се увеличават, а всеки от тях пести средно по 267 лв. на година

Сред главните аргументи за тази наклонност е растежът на електронната търговия през последните години, както и променените потребителски настройки поради пандемията и обвързваните с нея ограничавания

 
-->
Броят на българите, употребяващи кешбек услуги, се усилва с бързи темпове и към този момент е надминал 25 000 дейни консуматори, сочат данни на платформата . Сред главните аргументи за възходящата известност на този вид услуги у нас са растежът на електронната търговия през последните години, както и променените потребителски настройки поради пандемията и обвързваните с нея ограничавания. Очакванията на екипа на Cashway са наклонността да се ускори по отношение на дейния сезон за извършване на покупки, започващ с Черния петък и продължаващ с Коледно-новогодишните празници.

Кешбек е бързо разрастваща се в международен мащаб идея за извършване на покупки, при която при покупка на артикули или услуги потребителите получават назад част от парите си. Тази сума се натрупва в специфична сметка и при постигане на избран предел може да бъде изтеглена. Най-често в процеса взе участие и трета страна – кешбек платформа, каквато е и българската Cashway. Важно преимущество на кешбек услугите е, че се употребяват извънредно елементарно и сумите се натрупат във виртуалната сметката на потребителя. За задачата е задоволително той просто да се записва еднократно в платформата и по-късно при извършване на покупки да избира съответния търговец през нея.

От компанията оповестиха, че към този момент работят с над 25 000 дейни консуматори, а броят на сътрудниците им надвишава 230 търговци. Общият размер изплатен кешбек от сдружението пък към този момент надвишава 180 000 лева, като приблизително спестените пари на година от един деен консуматор са достигнали 267 лв.. Именно този индикатор е в основата на упованията, че кешбек услугите занапред ще стават все по-популярни в България.

Сред сегментите, в които най-често се употребяват такива услуги, са мода, здраве и хубост, пътешестване и почивки, както и електроника и офис съоръжение. Други продуктови категории, в които потребителите употребяват интензивно платформата, са дом, градина и коли, спорт и занимание, играчки и артикули за деца и бебета, храни и питиета, събития и закупуване на билети. Книгите и образованията, както и продуктите за домашни любимци също са измежду областите, желани от кешбек потребителите. Освен възобновени проценти от покупки, които платформата подсигурява, значимо преимущество е също, че тя събира и обобщава спомагателни промо кодове, което дава още повече благоприятни условия за икономисване на пари.

„ Кешбек услугите имат значимо значение, тъй като дават опция на потребителите да пазарят мъдро и подтикват културата на икономисване измежду българските жители. За разлика от разнообразни типове промоции, при които клиентът получава избран % отстъпка, само че постоянно незабавно по-късно взима решение да даде спестените пари за следваща покупка, то при кешбек той икономисва средствата дълготрайно. Мнозина даже се учудват, когато открият какъв брой пари са икономисали половин или една година по-късно. Затова и кешбек платформата ни набира все по-голяма известност, а всеки, който я тествал, остава последовател и в бъдеще. А в този момент по отношение на черния петък платформата ни дава и спомагателни 5% кешбек с подбрани наши сътрудници измежду най-големите български онлайн търговци “ – споделя Георги Костадинов, Управител и съосновател на Cashway.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР