Сред напрегнат и изпълнен с обрати сезон, Кирил Николов-Дизела завърши

...
Сред напрегнат и изпълнен с обрати сезон, Кирил Николов-Дизела завърши
Коментари Харесай

Дизела пети в генералното класиране по скайрънинг

Сред под напрежение и изпълнен с обрати сезон, Кирил Николов-Дизела приключи 2017 година на пето място в ранглистата по скайрънинг. На 14 Октомври в Лимоне, Италия се организира последният старт за сезона – Limone Extreme Skyrace. Limone Extreme Skyrace е с дължина 29 км и денивелация от 2540 м. Нетипично за октомври, времето предложи на състезателите слънце и температури от 24-25 градуса. Първи финишира италианецът Марко Дегаспери за 03:07:32, а Кирил приключи на 9-о място с време 03:20:06. При дамите първото място зае Тове Александрерсон, която избяга дистанцията за 03:31:08.

Дисциплината Sky Classic, в която се състезава и Дизела, се състоя от 12 старта през сезона, като нашето момче започва на 8 от тях. За финалното класиране се взимат петте най-хубави представяния на бегачите. Лидер в генералното класиране е италианецът Марко де Гаспери, следван от испанците Егеа Аритц и Маргарит Ян. Първа при дамите за 2017 година е испанката Шейла Авилес.

След финала на надпреварата, Кирил показа: „ Беше дълъг и тежък сезон изпълнен с позитивни и негативни страсти. Радвам се, че съумях за втора поредна година да се задържа в челните позиции на класацията за Световната Купа и имам вяра, че 2018та ще е още по-успешна за мен в Скайрънинг Сериите. “

Освен старта на 14-и октомври, ден преди този момент – на петък 13-и, още веднъж в Лимоне се организира и Европейското по отвесен километър, където Кирил приключи на 9-то място. " Това бе пробно присъединяване. Целта бе да ревизира положението и опциите си и в тази дисциплинираност ", показа Дизела. На старта на отвесния километър в Лимоне, България имаше присъединяване и при дамите. Рекордьорката по Ком-Емине и водеща състезателка по ски тичане - Антония Григорова, приключи на 17-то място в дисциплината.

Друга родна състезателка – Десислава Христова, зае 30-то място в генералното класиране след стартовете си в Salomon Glen Coe Skyline в Шотландия на 17 Септември и TROMSØ SKYRACE в Норвегия на 5-ти август. В Норвегия Деси се класира на 13-та позиция, откакто избяга трасето с дължина 57 км и денивелация 4800 м за време 11:31:30.

Силно показване на Световното за юноши по-рано през годината означи и младежкият ни тим по отвесно тичане. Мирослав Спасов и Борислав Алексиев участваха на Comapedrosa Skyrun в Андора в дисциплините отвесен километър и Sky Classic. Миро се класира на 9-то място във отвесния километър и 11-ти на Sky Classic за мъже под 23 години. Борислав пък зае две 18-ти места измежду младежите.



След къса отмора, подготовката за Сезон 2018 за нашите състезатели продължава. Тогава те ще имат опция да бягат и на родна земя по време на старта на Пирин Ултра 2018. Преди броени дни, надпреварата стана част от формалния календар на Сериите по Скайрънинг за 2018 година " С неспокойствие чакам старта в Пирин, където се надявам да дойдат едни от най-хубавите бегачи в света по скайрънинг ", разяснява Кирил Николов.

Председателят на Българската федерация по отвесно тичане Димитър Димитров показа какви са задачите за 2018 година: " Първият сезон след " рестартирането " на активността на федерацията беше в действителност трогателен. Доказахме, че имаме забавно бъдеще в света на техничното планинско тичане. Надявам се да можем да надградим доста над триумфите на Дизела, Деси, Антония, Миро и Боби през 2017-та. Бихме желали в подготовката за новия сезон да притеглим нови хора към екипа и интензивностите на федерацията, по тази причина планираме отворена среща през ноември в София с всички заинтересувани от дисциплината. България има всички предпоставки да осъществя състезатели и надпревари на международно равнище в този спорт, и от всички нас, като общественост зависи дали това ще се случва. "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР