Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има

...
Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има
Коментари Харесай

Разнасянето на заразата извън София може да удвои случаите на COVID-19

Сред хората, които напуснаха столицата към Великден, сигурно има инфектирани с COVID-19. Това демонстрират анализите на Националния действен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на болестта у нас.

Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сюжет. Той планува влизане в пика с към 40-50 потвърдено инфектирани дневно и задържане на това равнище.

Разнасянето на болестта отвън София може да докара до удвояване на случаите.

От това по какъв начин здравните системи отвън столицата ще понесат удара, зависи и дали изключителното състояние ще се удължи.
Проф. Николай Витанов: Пикът на вируса е неминуем Въпреки това какъв брой огромен ще е зависи от спазването на карантината, счита ученият
Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на равнището на новозаболелите и по-късно понижение в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози.

„ Все още не сме, само че на път сме да се разминем “.

Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници.

„ Това, което се чака, е офанзива на епидемията в провинцията след към десетина дни, до две седмици и към този момент там е новата борба. Ако помагачите са съумели добре да разнесат вируса по страната, като нищо може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът пристигна, както беше планувано. Въпросът е обаче по какъв начин ще излезем в този момент от него “.
Проф. Николай Витанов: Ако съблюдаваме карантината, скоро ще имаме положителни вести Ученият от Българска академия на науките изготвя математически модели на пандемията и сюжетите за развиването ѝ у нас
Здравните системи във Варненско и Бургаско досега се оправят добре, споделят експертите. Въпросът е по какъв начин ще понесат идния удар.

" Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на напълно неподходящия вид може да се чака удвояване - т.е. 40 може да ни се видят малко “.

Сред напусналите София сигурно има инфектирани.

Готвят се проекти по какъв начин ще се излиза от изключителното състояние, само че би трябвало да се изчака резултатът от Великденската екскурзия.

„ Ако следствията не са толкоз огромни, може и по-рано, обаче в случай че здравните системи там не устоят, може да се наложи удължение на изключителното състояние още “.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 894 16 42 161 Света 2 373 850 43 084 163 673 612 415 Заразени* Нови Починали България 894 16 42 Света 2 373 850 43 084 163 673
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР