Предупредителен протест в повече от 2/3 във висшите училища у

...
Предупредителен протест в повече от 2/3 във висшите училища у
Коментари Харесай

Протест: Редица университети не отвориха врати

Предупредителен митинг допълнително от 2/3 във висшите учебни заведения у нас. 44 държавни и частни университета през днешния ден не отвориха порти и занятия в тях не се организират. Размерът на заплатите е измежду аргументите, които взривиха насъбраното напрежение измежду преподавателите и управлението на университетите. От Съвета на ректорите декларират, че дейностите им са и поради неналичието на поредна политика от страната във връзка с висшите учебни заведения през последните години, съобщи.

Междувременно служебният кабинет одобри спомагателните общо 80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши учебни заведения.

Сред университетите, които алегорично през днешния ден не отвориха порти, е и УНСС. С протестни плакати бяха посрещнати само студентите, които имаха неотложни дейности като явяването на изпити.

Заявката за протестни дейности беше дадена още предходната седмица взаимно от синдикати и Съвета на ректорите. След признатите две постановления на Министерския съвет и отпущането на близо 80 милиона лв., стана ясно, че синдикатите се отхвърлят. Сметката демонстрира, че това ще докара до нарастването с 290 лв. на минималната работна заплата за най-ниската академична служба, което от 1810 значи, че те към този момент ще получават 2100 лв..

А в ефира на NOVA през днешния ден двете страни - синдикати и ректори, влязоха в неприсъствен спор.

„ Освен възнагражденията, което взриви бранша, във висшето обучение от дълго време липсва дълготрайна политика. Веднага ви давам образец за потребността от политики във висшето обучение. Потребна е политиката за връзка сред обучение и бизнес. Без намесата на страната, без тласъци от нейна страна към компаниите, които обезпечават специалисти от практиката в образованието, няма по какъв начин този развой дълготрайно да продължи ”, съобщи проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите.

„ Ние договаряме с страната за държавните висши учебни заведения. А те са 33 на брой. Както чухте от госпожа Темелкова, множеството от цитираните висши учебни заведения, са частни. Така че от тази страна това не е доста правилно. Госпожа Темелкова споделя за политиките във висшето обучение. Тук е мястото да я попитам - тя не знае ли, че е подписала контракт ръководство тъкмо за политиките м региона на висшето обучение с МОН. Кой ги прави тези политики ”, попита Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз „ Висше обучение и просвета ” към КНСБ.

Във Великотърновския университет занятия се организират, макар че съгласно управлението обстановката във висшето обучение било безпорядък.

Пред университета, с изключение на от управлението, излязоха и представителите на администрацията. Според тях казусът не е толкоз със заплатите, колкото с регламентирането на таксите за студентите. Протестът беше алегоричен.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР