Сред 140 положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие близо

...
Сред 140 положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие близо
Коментари Харесай

Смолян надул броя заразени за последните 24 часа

Сред 140 позитивни проби за ковид през миналото денонощие близо 60 са от Смолян, заяви основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев в изявление за Българска национална телевизия.

„ Получаването на тези контакти в предприятието в Смолян е вследствие на работата на хора, които евентуално са били позитивни. В област Смолян и до момента имаше обособени по-малки огнища на ковид. Има доста контакти сред хората и събирания. Сега сме се фокусирали върху предприятието, чиито притежател е обезпечил доста положителни условия и всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Не би трябвало да изключваме контактите, които се вършат отвън работното място. Хората най-тясно контактуват по време на почивките и превоз до работното място “, сподели Кунчев.

„ Едва към 20% от заразоносителите имат някакви признаци и то такива, които не постановат болнично лекуване. Не повече от 4-5% от хората стигат до болница “, уточни той.

„ Когато има огнища, има опция и за дифузно разпространяване на болестта и има излизане на вируса отвън огнището. От 140 позитивни през днешния ден близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на доста други места и до седмица съумяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук ограниченията ще дадат резултат “, добави той.

„ Днес отпътувам за Кюстендил, където също имахме проблем с разпространяването на ковид в ромската махала. Това са хора, които работят интензивно и имат и спомагателни контакти. Изолацията на квартала даде резултат там и в този момент бройките са доста по-малко, само че е мъчно за надзор, тъй като става въпрос за доста и дейни хора и по тази причина не са толкоз бързи резултатите от време на време “, добави Кунчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР