Сравнението на икономиката на Русия, която Путин се опитва да

...
Сравнението на икономиката на Русия, която Путин се опитва да
Коментари Харесай

Русия все повече започва да прилича на Южна Корея*

Сравнението на стопанската система на Русия, която Путин се пробва да построи и съвсем е съумял, с тази на Северна Корея към този момент не наподобява като пресилване, написа в блога си икономистът Юлиан Войнов , хоноруван учител в СА “Д.А.Ценов ” в Свищов с тапия от The University of Manchester.

Путин има пред себе си два пътя: или да спре неотложно войната и се опита да демократизира Русия, като отпусне хватката към администрацията и бизнеса, или да продължи с напъните си да откъсне съветската стопанска система напълно от света, като продължи да концентрира от ден на ден активи в ръцете на страната.

Понястоящем първата алтернатива наподобява изцяло нереалистична, което пък прави втората неизбежна. И това е обвързвано с фрапантната амортизация на съветската рубла. Връщането на цената на рублата през последните дни до равнищата си отпреди войната е лъжливо събитие. Защото в региона на стопанската система има правила, чието нарушение води до неизбежни и незаобиколими последствия. Един от тези правила е обвързван с определянето на валутния курс, който зависи от платежния баланс на съответната страна. Когато платежният баланс е на плюс, т.е. има остатък, валутата е мощна. И противоположното, при негативен платежен баланс, локалната валута от ден на ден отслабва.

През последните години Путин направи доста да отдели съветската стопанска система от международната, като стартира да развива заместващи производства на вносните артикули. Тази политика, която понижи вноса, а резервира и усили износа, главно на въглеводороди, оказа помощ на платежния баланс на Русия да бъде на остатък. Всъщност точно заради голямата взаимозависимост на рублата от износа на газ и нефт, който съставлява 70% от общия експорт на Русия, като се изключи че поддържаше рублата, я направи извънредно подвластна от цената на енергийните артикули на международните тържища. И не инцидентно при увеличение цената на петрола, курсът на рублата се повишаваше и назад – при спад.

Сега обаче на масата е сложено решението за прекъсване на вноса на съветски първични материали и най-много на петрол и газ. Ако това стане, възбраната автоматизирано ще докара до срив на износа на Русия и то с големи пропорции, което ще се отрази безпощадно на курса на рублата и тя ще стартира свободно рухване. В тази връзка, с цел да предотврати срутва на съветската стопанска система, Путин има един единствен излаз: преустановяване на връзката сред цените и търсенето на артикули и приемане на командно-административна форма на произвеждане и доставка на артикули и услуги. С други думи този парекселанс значи въвеждане на командна стопанска система, при която е наложително да има и цялостен политически надзор върху ценообразуването. Това значи, че предприятията няма да се конкурират по цена или качество, а въз основа на връзките си с Кремъл и значимите фигури на режима.

Съветският съюз в миналото имаше такава система, само че построяването на индустриалната база, на която разчиташе, се дължеше на бруталността на Сталин и нанесе невиждани вреди на руския народ.

Изглежда Путин към момента не е осъзнал какво е належащо за построяването на приемлива командна стопанска система. Той очевидно все си мисли, че с поддържането на стеснен фондов пазар, характеризиращ се единствено с шепа компании, които могат да се търгуват, и с данъчните облекчения може да поддържа обстановката, до момента в който осъществя проектите си.

Новата стопанска система, която Путин построява на фона на нашествието в Украйна, ще има някои прилики с пазарната стопанска система на Русия преди 2022 година Например на елитите, които остават лоялни към Кремъл, ще бъде разрешено да запазят благосъстоянието си, Путин на процедура съобщи това. Но значително Москва единствено ще разпределя сред тях все по-оскъдните запаси, а не облагите от процъфтяващия в миналото енергиен бранш.

Така в края на краищата Русия ще премине от автократична пазарна стопанска система, сходна на тази на Китай, към автократична командна стопанска система, сходна на тази в Северна Корея.

Това е безпощадното и безрадостно бъдеще на Русия, в случай че няма смяна в елита и нейната политика. Това е толкоз ясно очевидно, че е безсмислено да се дебатира. Въпрос на време е тази „ Империя на злото ” да се срине под личната си неефективност и престъпност. Съветския т съюз устоя 70 години. В момента на риск е сложено бъдещето на самата Русия и идващият стадий при нейното строполясване ще бъде нейният разпад. Което не е толкоз неприятно от геополитическа позиция.

* Мениджър Нюз разгласява този текст със единодушието на създателя. Заглавието е на редакцията.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР