Сръбското външно министерство изпрати протестна нота на Хърватия заради забраната

...
Сръбското външно министерство изпрати протестна нота на Хърватия заради забраната
Коментари Харесай

МВнР на Сърбия изпрати протестна нота на Хърватия заради забраната Вучич да посещава комплекса на концентрационния лагер Ясеновац

Сръбското външно министерство изпрати протестна нота на Хърватия поради възбраната на президента Александър Вучич да посети някогашния концентрационен лагер Ясеновац, сподели сръбският външен министър Никола Селакович на брифинг в министерството.

Преди това хърватските управляващи не разрешиха на президента на Сърбия да посети частно някогашния концентрационен лагер от Втората международна война и мемориалния център Ясеновац. Сръбският вътрешен министър Александър Вулин остро осъди хода на Загреб и сподели, че в този момент хърватските чиновници ще би трябвало деликатно да обосновават всяко влизане на сръбска територия.

Никола Селакович прочете нота от хърватското външно министерство от 15 юли, в която се показва, че хърватското външно министерство не е известено за визитата на Вучич и че идването на публично държавно лице не може да бъде разрешено по частен ред.

" Сръбското външно министерство съобщи нота, която шарже д`аферът на хърватското посолство отхвърли да одобри, тъй че ще я прочета тук. Министерството на външните работи е шокирано от антицивилизационното и антиевропейско решение на хърватския управляващите, че е невероятно президентът на Сърбия да посети мемориалния комплекс Ясеновац “, сподели Селакович пред кореспонденти. Думите му са представени от РИА Новости.

Сръбските управляващи, сподели той, правят оценка решението на Загреб като скандално, плашещо и необикновено след Втората международна война.

" Сръбското държавно управление ще вземе решение за ответни ограничения в сходство с интернационалното право ", сподели министърът.

Той сподели още, че в понеделник вечерта Вучич ще разгласи отговора си на хърватските управляващи.

Селакович посочи, че сръбското външно министерство чака хърватските управляващи на всяка дата преди 17 септември да дадат опция на президента на Сърбия да посети Ясеновац и да сервира цветя на мемориала в памет на жертвите.

„ През миналата година бяха регистрирани повече от 700 влизания на притежатели на дипломатически и служебни паспорти на Република Хърватия в Сърбия без никакви предварителни публични заявки, в това число високопоставени чиновници: министърът на науката и образованието Радован Фукс на 24 юни, държавният секретар по хърватските въпроси отвън Хърватия Звонко Милас на 18 март, представителят на президента Милан Бошняк на 17декември 2021 година и така нататък “, изброи външният министър, като даде обещание да отговори съответно.

Мрежата от концентрационни лагери Ясеновац, основана на територията на по този начин наречената „ Независима страна Хърватия “ по време на Втората международна война, е съществувала от 1941 до 1945 година „ Независимата страна Хърватия “ под управлението на хърватския нацистки усташки водач Анте Павелич окупира територията на днешна Хърватия, Босна и Херцеговина (БиХ) и Северна Сърбия.

В Ясеновац усташите избиват повече от 100 хиляди сърби, евреи, роми и дисиденти, само че няма точни данни за броя на жертвите. В другите източници цифрите варират от стотици хиляди до милион. Мемориалният комплекс Ясеновац съдържа информация за откритите 83 000 жертви, половината от които са дами и деца.

Отличителна линия на концентрационния лагер е унищожаването на хора по изключително жестоки способи - умъртвяване със специфични ножове и чукове, удавяне, погребение и изгаряне живи. Ясеновац се различаваше от доста други „ заводи “ на гибелта и по това, че имаше специфичен детски лагер, в който бяха брутално убити към 20 хиляди деца от най-вече сръбска националност.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР