Сръбското общество вече е пряк свидетел на подкопаване на гражданските

...
Сръбското общество вече е пряк свидетел на подкопаване на гражданските
Коментари Харесай

Социален контрол: Шпионирането в китайски стил пусна корен в съседна на България страна

Сръбското общество към този момент е директен очевидец на подкопаване на гражданските права и свободи, демокрацията и върховенството на закона. И мнозина се притесняват, че бързо разрастващата се приложимост на съвременни технологии ще бъде ориентирана против хората , а не против нарушители и терористи, написа Balkan Insight.

Разгръщането на китайската технология за наблюдаване, осъществявано от страната, съответствува с възхода на авторитаризма и упадъка на демокрацията, върховенството на закона и гражданските права и свободи.

Държавното наблюдаване в Сърбия доближи до крайности още по време на всеобщите антиправителствени митинги през 2019 година, когато полицията конфигурира 1000 камери за наблюдаване на Huawei в Белград , оборудвани със комплициран програмен продукт за различаване на лица и номера на коли.

Авторитарният модел на държание по време на пандемията пък включваше следене на придвижването на сръбски жители, завръщащи се оттогава горещи зони като Италия.
 Снимка 563377
Източник:

Междувременно, сръбските институции за сигурност са обезпечили доста принадлежности за цифрово наблюдаване , в това число най-натрапчивото съоръжение, способно скрито да прониква и управлява устройствата на потребителите и да проучва в елементи големи количества данни.

След като абсурдът с Pegasus стана необятно прочут, основаната в Торонто Citizen Lab заяви, че сръбската разследваща организация BIA е употребила шпионския програмен продукт Pegasus на израелската NSO Group и Predator на Cytrox.
 Amazon забрани на полицейските служби да употребяват софтуера ѝ за лицево различаване
Amazon забрани на полицейските служби да употребяват софтуера ѝ за лицево различаване

Мораториумът е за период от една година, като през това време Amazon приканва законодателите да наложат правила за технологията

BIA преди този момент е употребила шпионски програмен продукт FinFisher, чийто сървър се намира в обществената компания Telekom Srbija. Прословутият Clearview AI също би трябвало да бъде прибавен към листата, защото отчетите за следствие разкриха, че се употребява от правоприлагащите органи.

Броят на участниците в Сърбия, употребяващи цифрово съоръжение и програмен продукт за наблюдаване, се разшири до държавни предприятия и държавни органи, които не са упълномощени да обезпечават сигурност, като да вземем за пример държавната електрическа компания EPS и бившето Министерство на търговията, туризма и Телекомуникации, MTTT.

Под ръководството на Сръбската прогресивна партия страната вкара авангардна технология, с която да следи жителите и политическите си противници . Смарт камери и базови станции в китайски жанр изникват след всеки митинг в Сърбия.

Най-противоречивата мярка е законопроектът за узаконяване на биометричното наблюдаване . Под претекст за " битка с тероризма и проведената престъпност ", мярката беше (повторно) въведена през 2021 година, след екологични митинги и блокади против добива на литий - планът Rio Tinto.

Скоро след отдръпването на законопроекта изтече информация, че сръбското и съветското министерства на вътрешните работи са основали " работна група за противопоставяне на цветните революции " , визирайки така наречен " оранжева " гражданска война от 2004 година в Украйна, а сръбската полиция изиска особено образование по киберсигурност от Русия - тези ходове провокираха угриженост измежду гражданското общество.

Постоянното, неселективно наблюдаване в китайски жанр обаче е недопустимо в общество, което се счита за демократично и се стреми за участие в Европейския съюз.

Ето за какво през днешния ден гражданското общество в Сърбия е обединено в призоваването на държавното управление да разгласи мораториум върху потреблението на технологии и системи за всеобщо биометрично наблюдаване. Въпросът е до какво ще докара все по-големият публичен напън.
 Съединени американски щати включват над 30 китайски компании в
Съединени американски щати включват над 30 китайски компании в " Черен лист ", измежду тях и световен колос

Напрежението сред двете международни стопански системи расте
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР