Сръбският президент каза в интервю за Си Ен Ен, че

...
Сръбският президент каза в интервю за Си Ен Ен, че
Коментари Харесай

Вучич: За 2 г. е имало 353 етнически мотивирани нападения над сърби в Северно Косово

Сръбският президент сподели в изявление за Си Ен Ен, че от идването на власт на премиера на Косово Албин Курти през 2021 година е имало 353 етнически стимулирани набези против косовски сърби, заяви сръбската държавна телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Откакто Курти пристигна на власт, видяхме 353 етнически стимулирани набези, което е най-големият брой набези над сърби от 2008 година, откогато беше оповестена едностранната самостоятелност (на Косово) “, акцентира Вучич.

Сърбия, както и сърбите в Косово, не признават оповестената през 2008 година косовска самостоятелност и разногласието продължава да бъде евентуална точка на напрежение.

Вучич уточни, че Курти дефинира 97 % от хората в Северно Косово като фашисти, нарушители, рискови националисти и така нататък

„ Само тази година имаше пет стрелби, с тази седмица стават шест, против цивилни от сръбска народност, в това число деца. Сърбите желаят само сигурност и сигурност за себе си и фамилиите си “, означи Вучич.

Той отхвърли обвиняванията на косовския министър председател, че е повлиял на сърбите да не вземат участие в локалните избори в Северно Косово.

„ Решението за протеста на изборите беше решение на сърбите в Северно Косово. Те от 2013 година са взели участие четири пъти в изборите и в никакъв случай не е имало проблеми. А по-късно Албин Курти забрани изборите за сърбите и не сътвори Съюз на сръбските общини, което беше изискване те въобще да вземат участие на изборите “, изясни Вучич.

Сръбският президент уточни, че Сърбия се придържа към Резолюция 1244 на Организация на обединените нации, съгласно която Косово е под опеката на Временната административна задача на Организация на обединените нации в Косово (ЮНМИК), и не признава независимостта на Косово.

„ Уважихме и (Военно-техническото) съглашение от Куманово и Резолюция 1244 на Организация на обединените нации. Не сме влезнали с нито един боец в Косово. И до момента имахме положително и професионално съдействие с частите на НАТО в Косово (КейФОР) и съм убеден, че ще продължим с такова съдействие “, сподели Вучич.

По думите му сръбската страна е изпълнила всичко, което е било контрактувано в границите на разговора Белград-Прищина, започвайки от Брюкселското съглашение от 2013 година, до момента в който Прищина не е изпълнила единственото си обвързване – основаването на Съюз на сръбските общини.

Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица. В понеделник сърби от три от четирите общини в Северно Косово започнаха митинги пред постройките на общините. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и към 50 протестиращи сърби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР